Cum arată și când va fi pusă în circulație noua bancnotă de 10 euro

10_euro
10_euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a prezentat, luni, pe site-ul instituției, noua bancnotă de 10 euro din seria "Europa", care va începe să circule în întreaga zonă euro în toamna acestui an.

Această a doua bancnotă din seria „Europa”, similar celei de 5 euro, va include câteva elemente de siguranţă noi, al căror scop este de a menţine încrederea pe care cei 334 de milioane de cetăţeni din zona euro o au în moneda lor, se specifică în prezentarea sursei citate.

Noua serie include un portret al Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele continentului nostru, în hologramă şi în filigran. De asemenea, bancnotele din noua serie prezintă stiluri arhitecturale din diferite perioade, precum şi poduri şi o hartă a Europei, toate aceste elemente fiind destinate să simbolizeze modul în care moneda îi aduce pe oameni împreună.

În afară de portretul Europei din hologramă şi din filigran, bancnotele includ un număr verde-smarald, care îşi schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis atunci când este înclinat.

Noua bancnotă de 10 EUR a fost dezvăluită publicului la Banca Centrală Europeană, la data de 13 ianuarie 2014, de către Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE.

Data de la care noua bancnotă de 10 euro va începe să circule în întreaga zonă euro este 23 septembrie 2014. Celelalte bancnote din această serie vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, în ordine crescătoare. Cupiurile se menţin neschimbate: 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR şi 500 EUR

Noile bancnote euro prezintă în continuare concepţia grafică bazată pe tema „Epoci şi stiluri” a primei serii şi au aceleaşi culori dominante, dar au fost uşor modificate pentru a include elementele de siguranţă optimizate. Astfel, bancnotele noi sunt uşor de distins de cele din prima serie. Reinhold Gerstetter, grafician de bancnote independent stabilit la Berlin, a fost selectat pentru a regândi elementele grafice ale bancnotelor euro. Noua serie ţine seama de ţările care au aderat la UE începând cu anul 2002. De exemplu, harta Europei include Malta şi Cipru, cuvântul „euro” este scris şi cu litere chirilice, în afară de cele latine şi greceşti, iar iniţialele BCE apar în nouă – în loc de cinci – variante lingvistice.

Iată care va fi în continuare calendarul evenimentelor privind noua bancnotă de 10 EUR:

15 ianuarie - 31 martie 2014: Expoziţia euro de la Saarbrücken, în apropierea graniţei franco-germane, unde noua bancnotă de 10 EUR va fi expusă publicului pentru prima dată

aprilie 2014: publicaţii privind noua bancnotă de 10 EUR vor fi trimise de băncile centrale naţionale către băncile comerciale, organele de poliţie, camerele de comerţ, asociaţiile profesionale etc.

iunie 2014: broşuri despre noua bancnotă de 10 EUR vor fi trimise către 3 milioane de terminale POS din zona euro şi vor include o atenţionare privind adaptarea aparatelor şi dispozitivelor

1 septembrie 2014: materialul video prezentând modul de verificare a noii bancnote de 10 EUR va fi publicat pe canalul YouTube al BCE

23 septembrie 2014: emiterea noii bancnote de 10 EUR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel