EXCLUSIV  Criză politică. Alfred Bulai: Nu se mai pune problema împăcării între PNL şi USR. Au deja depuse actele, fac partajul

Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au vorbit despre viitorul partidelor parlamentare din România.

„Guvernul PNL-USR are mai multe șanse să reziste?”, a întrebat Val Vâlcu, făcând o comparație cu o eventuală colaborare a liberalilor cu social-democrații.

„Din punctul meu de vedere o lungim așa cu PNL-ul care e la guvernare până una-alta, că Florin Cîțu e prim-ministru în continuare. Nu cred că se mai pune problema să se mai împrietenească cu USR-ul, au deja depuse actele, fac partajul, nu prea cred în ceva de genul acesta”, a răspuns sociologul Alfred Bulai.

„Suntem în vremea Convenției Democrate. Și varianta cu PSD asigură o stabilitate mai mare, teoretic. Cu USR s-ar putea nici să aibă numărul de voturi”, a mai spus sociologul. „Ar fi culmea să-i dea funcții grupării Orban în guvern”, a adăugat Vâlcu.

PSD nu stă în plan secund până la alegeri

„Problema este că nici PSD nu poate să-și permită să stea de tâmpit până la sfârșitul alegerilor, ca vioara a doua. E discutabil, probabil că într-un an se mai umplu niște buzunare pe acolo din anumite fonduri, adică prinde un pic de cheag și dă un semnal pentru proprii lideri. E greu de crezut că vor accepta rolul doi. Dincolo, nu cred că acceptă PNL să vină premier PSD”, mai spune Bulai.

„Să spunem că se face PNL-PSD într-o formă sau alta, USL 3.0. E un risc să fie din 2024 AUR?”, întreabă jurnalistul.

„AUR o să crească mult, nu are de ce să scadă. (...) Există o limită maximală și, în stilul lor de comunicare politică centrat pe repulsie, nu vor avea decât un anumit procent. Mai mult de 20% de români nu vor gusta chestia asta”, a răspuns sociologul Bulai.

Pentru USR s-au îndeplinit toate previziunile

„E posibil să fie vraiște multe lucruri în 2024. Dar, din punctul meu de vedere, în cazul în care avem USL 3.0, USR va crește, cum să nu. E la fix pentru ei, li se îndeplinesc toate previziunile. Din punctul ăsta de vedere ei vor înlocui PNL, vor ajunge primul partid pe dreapta și nu PNL.

AUR poate să crească ceva procente, PSD are marja lui de 30%. În condițiile în care rămân la guvernare nu mai au ce să crească. Dacă ies de la guvernare măcar cu un an înainte, s-ar putea să ia un 35% lejer. Dar, repet, depinde de ce fac toți actorii. Singurii care sunt pierzători și cu anticipate și cu alegeri la termen sunt cei de la PNL. Dacă nu mă crede cineva, să-și aducă aminte de alegerile locale din 2016”, mai spune Alfred Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel