Urmărește emisiunea live


Niculae Bădălău acuză PNL, după analiza programului de guvernare: Vor distruge tot ce a construit PSD

Ministrul demis al Economiei, Niculae Bădălău, a analizat progrmaul de guvernare al PNL şi a lansat mai multe critici. Printre altele, Bădălău a spus că PNL se axează pe "dorinţa de a distruge tot ce a construit PSD". 

"Continuând analiza așa-zisului Program de Guvernare al PNL...

Din punct de vedere economic:

1.Abordarea generală

Intențiile de guvernare ale liberalilor nu sunt axate pe dorința de „a face", ci pe dorința de a „desface". Mai precis, pe dorința de a distruge tot ce a construit PSD. Principalele puncte ale programului se referă pur și simplu la anularea politicilor publice economice ale PSD, politici publice care au dus la creșterea veniturilor și a calității vieții românilor, care au permis o creștere economică substanțială și care au schimbat paradigma guvernării prin austeritate și sărăcie.

Politicile economice ale PNL se pot rezuma astfel: Nici noi nu credem ce spunem - dovadă că scriem de deficit de 3%, dar Premierul desemnat Orban, spune că este prima măsură care va fi încălcată. Vindem tot ce mai era profitabil de vândut – listarea companiilor profitabile la care statul este acționar majoritar sau unic. Ne punem oamenii noștri, pe cel puțin 4 ani de zile, peste tot unde putem – asta înseamnă implementarea guvernanței corporative la toate companiile de stat.

Politica financiară este superficial abordată, primând anularea reformelor făcute de PSD, fără nicio idee nouă nici în termeni de fiscalitate, nici în termeni de gândire financiară. Sunt reluate același ciorbe reîncălzite cu restructurarea ANAF și cu investițiile publice care datează de pe vremea lui Boc, fără măcar vreun singur element concret.

Obiectivele pe termen scurt sunt fără fundament atâta timp cât nu sunt definite absolut deloc câteva politici, direcții și/sau programe, pentru a verifica sustenabilitatea ideilor. Pentru a acoperi lipsa temeiniciei, elaboratorii tezelor enunțate în programul de guvernare a PNL fac referiri vagi de tipul "vom adopta măsuri și direcții de politică energetică", "vor fi aplicate în următoarele 12 luni" și "credem că producția de energie electrică va avea următoarea evoluție". Spre deosebire de PNL, PSD este sigur că aceste "obiective pe termen scurt" sunt doar simple enumerări de cuvinte fără substanță și fără temeinicie", a scris Niculae Bădălău marţi dimineaţă pe Facebook. 

"La economie, jale cu J mare"

"2. Abordarea generală legată de industrie

În ceea ce privește Ministerul Economiei, este jale cu J MARE. Noul model economic bazat pe liberatate economică, inovare și competitivitate nu este deloc susținut de măsurile concrete din text. Concrete, este mult spus, pentru că este foarte puțină concretețe în documentul făcut public. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că proiectul de realizare a metalurgiei în România (promovarea proiectului de realizare a ciclului integrat de producție – cum este menționat în documentul PNL) este o idee care-mi aparține personal. Nu am o problemă cu faptul că liberalii m-au plagiat, pentru că este o idee bună pentru România, dar aș fi preferat să fi văzut care sunt elementele lor de viziune industrială, pentru că deși am citit deopotrivă capitolul dedicat economiei, pe cel dedicat energiei și pe cel dedicat finanțelor, nu am regăsit nicăieri ce dorește PNL să facă cu industria țării, dincolo de a o vinde cui oferă mai mult.

Industria auto, un motor extrem de puternic al creșterii României, nu este NICIODATĂ menționată în document, în condițiile în care zilele până la Brexit se numără pe degete, iar producătorii auto din România au nevoie de ajutorul statului pentru a gestiona cele ce urmează.

La fel, niciun cuvânt despre industria minieră, despre cum pot fi folosite resursele naturale minerale, altele decât cele energetice, pentru dezvoltarea economică. În absența unor măsuri clare, ne putem aștepta ca PNL să revină la modelul de bază patentat de PDL: vindem tot, cât mai ieftin, doar să vindem. Iar asta ei numesc liberalism, nu vânzarea avuției naționale", a mai scris ministrul demis al Economiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel