Constantin Niță: Paşi de rac în evoluţia marilor proiecte din energie

Constantin Niță, fostul ministru al Economiei din guvernarea Victor Ponta, trage un semnal de alarmă privind proiectele energetice.

"Se împlinesc, luna viitoare, patru ani de când am început negocierile cu compania CCGN din China pentru construcţia celor două reactoare nucleare de la Cernavodă. Din păcate, discuţiile au stagnat, iar astăzi se află cam în acelaşi stadiu cum le-am lăsat.

Am văzut declaraţia secretarului de stat şi m-am bucurat că în programul Ministerului Energiei se află şi construcţia celor două reactoare. Pentru aceasta este nevoie ca Guvernul să ia o decizie clară – se doreşte continuarea acestui proiect sau nu?", scrie Constantin Niță pe blog.

"Am constatat cu toţii în această iarnă ce înseamnă să nu ai energie şi să faci speculaţii la preţuri astronomice de 650-700 lei/MWh . Deşi se spune că avem o capacitate instalată de 24.000 MWh, iată că nu se poate asigura un consum maxim de 9.000-9.500Mwh.

[citeste si]

Mixul energetic trebuie îmbunătăţit astfel încât, indiferent dacă plouă, ninge, dacă nu avem soare sau vânt, să se poată asigura necesarul de energie al României.

De aceea avem nevoie de oameni competenţi care să aplice strategii eficiente ceea ce, din păcate, în ultimii ani nu prea s-a întâmplat. Aştept ca Primul-ministru să se implice serios în acest proiect precum şi în altele din acest domeniu foarte important. De asemenea, în urmărirea implementării proiectelor cu China ar trebui să se implice mai mult şi Liviu Dragnea care, în timpul guvernării Ponta, a fost numit responsabil în acest sens.

Dacă nu vom investi sau nu vom sprijini mari investiţii, nu ne putem aştepta la o dezvoltare semnificativă a României pe termen lung. Energia este unul din punctele noastre forte pe care nu reuşim încă să-l folosim eficient în favoarea noastră aşa cum o fac alte ţări", conchide fostul ministru al Economiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel