Dispariţia bruscă a dinozaurilor, acum 65 de milioane de ani, a dat naştere la tot felul de speculaţii. O echipă de cercetători elveţiano-britanică este de părere că şi modul de reproducere al acestor fascinante animale, care depuneau ouă, este o posibilă explicaţie a dispariţiei lor.
Nu este vorba despre reluarea unei vechi ipoteze, nu prea convingătoare, potrivit căreia mamiferele mici - care au supravieţuit extincţiei masive din cretacicul terţiar - ar fi mâncat ouăle marilor dinozauri. Cele mai credibile din actualele teorii care încearcă să explice dispariţia bruscă a dinozaurilor şi a multor alte specii animale şi vegetale evocă cataclisme naturale, cum ar fi căderea unor asteroizi sau fenomene vulcanice excepţionale.
Marcus Clauss şi Daryl Codron de la Universitatea din Zurich şi colegii lor de la Societatea zoologică din Londra demonstrează, cu ajutorul unui model, cum dinozaurii, animale ovipare, au fost victimele modului lor de reproducere, în timp ce mamiferele, vivipare, au supravieţuit. Cercetările lor sunt publicate miercuri în revista Biology Letters a Royal Society britanice.
'Întrebarea care-i frământă pe mulţi, inclusiv pe mine, este de ce mamiferele au supravieţuit şi dinozaurii, nu. Cred că avem un răspuns credibil la această întrebare', a declarat AFP Marcus CLauss.
Pentru că ouăle sunt în mod necesar limitate ca mărime - cu cât oul este mai mare, cu atât are coaja mai groasă, dar ea trebuie să lase oxigenul să pătrundă -, marii dinozauri trebuie să fi avut pui mici. 'Ei aveau la început între două şi 10 kg. Însă, ca să cântărească 30 sau 50 de tone, micii dinozauri aveau de trecut prin multe faze de creştere', adaugă Clauss. Dinozaurii tineri, înainte să atingă mărimea adulţilor, ocupau în ecosistem poziţii comune cu specii mai mici, mâncând aceeaşi hrană. Mamiferele în schimb se nasc destul de mari şi se hrănesc la început cu lapte matern.
Potrivit cercetătorilor, speciile de dinozauri de talie mică sau medie erau astfel mult mai slab reprezentaţi decât mamiferele, deoarece nişa lor era ocupată tinerii dinozauri de talie mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu