Ce e și cum se manifestă codul meteo violet care a speriat Europa. Cum va fi influențată prognoza din România

Foto Pexels
Foto Pexels

Este cod violet de furtuni extrem de puternice în Europa.

Alerta a fost dată pentru Germania, dar probleme sunt şi pentru Marea Britanie. Oana Păduraru, meteorolog ANM, a spus cum va fi influențată prognoza meteo din România.

Codul violet este folosit pentru situaţii mai mult decât extreme, iar acest cod a fost emis pentru intensificări puternice ale vântului şi cauza acestor intensificări puternice cu viteze de la 150-200km/h au avut loc prin prisma ciclonilor generați în nordul Atlanticului care au pătruns pe continentul european. Într-o primă fază au afectat zona arhipelagului britanic şi mai ales Germania, Polonia, dar şi țările învecinate.

„Pe de o parte, este un contrast foarte puternic, o masă de aer rece pătrunsă dinspre latitudini nordice spre continentul european şi o masă caldă preexistentă pentru că deja am observat că ne-am confruntat cu mase de aer cald care nu doar că au străbătut zona ţării noastre, ci şi restul continentului. La contrastul dintre aceste două mase de aer, dar şi un gradient de presiune foarte ridicată în aceste zone au determinat, pe de o parte, vânt unidirecţional cu intensificări foarte mari de peste 150 km/h, dar au fost şi manifestări specifice sezonului cald, şi anume vând rotațional, acel vânt pe care îl numim vânt cu aspect tornadic. Din păcate, tot zonele afectate până acum vor fi afectate şi în zilele următoare. De altfel, Germania are în continuare cod roşu în toate zonele pentru intensificări ale vântului”, a spus Oana Păduraru.

„În România, începând din această seară, vântul va slăbi în intensitate, pentru că şi noi am fost sub incidenta codului galben şi portocaliu. La munte, vântul va avea viteze de 50-60 km/h, iar în zonele joase de relief doar pe arii restrânse se vor mai atinge viteze de 55 km/h. Vor fi precipitații, mai ales în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, dar şi în nordul Moldovei”, a spus, vineri după-amiază, Oana Păduraru, meteorolog ANM, la Antena 3.

Citește și: Trafic intens pe DN1 Ploiești - Brașov. La munte ninge și pe șosea s-au format coloane de mașini

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, vineri după-amiază, traficul este intens pe DN 1 Ploiești – Brașov.

Se circulă în coloană între localitățile Nistorești și Comarnic și între stațiunile Sinaia și Bușteni, pe sensul de mers către Brașov.

Autoritățile îi anunță pe șoferi că, în zona montană a DN 1, în special între Bușteni și Predeal, ninge și pe alocuri este viscol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel