Ce câștigă proprietarii de partide, Băsescu și Vadim, cu marca înregistrată la OSIM

basescu_vadim
basescu_vadim

Două formațiuni politice de pe prima scenă a țării au numele înregistrat la OSIM de către o persoană fizică. PRM® este, potrivit lui Corneliu Vadim Tudor, marca sa înregistrată. Mișcarea Populară®  a fost înregistrat la OSIM de către Ioana Băsescu, la cererea președintelui.  

Dacă aventura politică a PMP abia începe, în cazul Partidului România Mare s-a ajuns într-un moment de criză. Un congres extraordinar, organizat  ieri la Alba Iulia, l-a debarcat pe Vadim și l-a ales pe Gheorghe Funar în funcția de președinte al partidului. CV Tudor a anunțat că va contesta în justiție deciziile Congresului și că a făcut plângere penală împotriva ”puciștilor”. Mai mult, el spune că e imposibil să-i fie luat PRM, întrucât a înregistrat acest nume la OSIM.

Numele, cedat gratuit sau pentru bani

Avocatul Georgiana Teodorescu a explicat pentru DeCe News care sunt posibilele evoluții în instanță, atunci când se ajunge la litigii între proprietarul mărcii și un partid politic.

”În primul rând, judecătorul trebuie să afle momentul când s-a făcut înregistrarea la OSIM și ce anume s-a protejat: numele, sigla, sau amândouă. Să presupunem că un partid funcționează de ceva vreme și, la un moment dat, șeful formațiunii înregistrează la OSIM numele, cum se spune, ca persoană fizică. Apoi, dacă pierde controlul, vrea să interzică formațiunii politice să mai folosească numele respectiv. S-ar putea ca judecătorul să decidă că a făcut demersul cu rea credință, și să respingă acțiunea, anulând și înregistrarea de marcă. Însă, dacă o persoană a înregistrat o marcă la OSIM, iar, ulterior, o formațiune politică dorește acel nume, ne aflăm în cu totul altă situație. Persoana respectivă poate ajunge la o înțelegere cu partidul, la un contract, prin care să cedeze gratuit sau contra unei sume de bani folosirea mărcii, pentru un interval de timp,  negociat. Dacă refuză, partidul nu poate folosi numele sau sigla”.

Vadim rămâne cu numele, Funar cu partidul

Corneliu Vadim Tudor a lansat revista România Mare în 1990, fiind foarte probabil ca înregistrarea mărcii să fi fost făcută în același an. După ce revista a avut un mare succes, Vadim a fondat PRM, în 1991. Traian Băsescu a recunoscut că i-a cerut fetei sale, Ioana, să protejeze la OSIM numele Mișcarea Populară, în 2011. PMP s-a lansat în 2013. Deci, ambii ar fi obținut drepturile asupra mărcii înaintea lansării partidelor. Cum influențează acest lucru un eventual proces?

”Trebuie văzut dacă au avut o convenție sau un contract cu partidul, pentru folosirea numelui și/sau siglei, a răspuns av. Georgiana Teodorescu. Oricum, faptul că au protejat numele respectiv nu înseamnă că dețin controlul partidului. Există legi care reglementează proprietatea intelectuală și legi care reglementează funcționarea partidelor politice. Ca urmare, Instanța ar putea interzice folosirea numelui, de către partid. Acest lucru nu afectează organizarea partidului, nu-i schimbă conducerea, nici nu obligă la dizolvarea formațiunii. Pur și simplu, trebuie să găsească alt nume pentru partid. De cealaltă parte, proprietarul numelui trebuie să înceapă construcția unei formațiuni de la zero: adunare de semnături, înregistrare etc”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel