Bolnavii de diabet ar putea scăpa de injecții

insulina
insulina

Cercetători francezi au reuşit să creeze primele linii de celule pancreatice umane funcţionale, deschizând astfel calea unor noi tratamente ale diabetului, scrie 20minutes.ch.

Ei au realizat celule artificiale care produc insulină. Rezultatele cercetărilor conduse de Raphael Scharfmann de la Institutul naţional pentru sănătate şi cercetări medicale (Inserm) sunt publicate în revista de specialitate The Journal of Clinical Investigation.

Celulele beta din pacreas, care asigură reglarea nivelului de zahăr din organism, sunt în număr mic sau nu funcţionează bine la bolnavii de diabet - trei milioane în Franţa şi aproape 350 de milioane în lume. Distrugerea celulelor beta producătoare de insulină determină diabetul de tip 1, în timp ce tulburarea funcţionării lor duce la cea mai răspândită formă a bolii, diabetul de tip 2.

Grefate pe un şoarece diabetic, celulele astfel obţinute au restabilit perfect controlul glicemiei (nivelul de zahăr din sânge). Datorită acestei descoperiri, medicii şi cercetătorii vor putea cunoaşte mai bine proprietăţile şi tulburările de funcţionare ale celulelor, scrie Agerpres.

Deşi rămân destule etape înainte de a face din aceste celule un adevărat tratament pentru diabetici, cercetările reprezintă o bază solidă pentru noi demersuri terapeutice, arată oamenii de ştiinţă.

EndoCells, firmă de tip start-up, a produs celulele aşteptate de cercetătorii din lumea întreagă de aproape 30 de ani, menţionează Inserm. Pentru a realiza linii stabile de celule beta, cercetătorii au plecat de la un fragment de pancreas fetal, cu transferul unei gene care a asigurat o selecţie sporită a acestui tip de celule a pancreasului pentru ca acestea să se înmulţească la infinit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel