Urmărește emisiunea live


Anvelope de iarnă. De când devin obligatorii și ce amenzi riscă șoferii care le au pe cele ALL SEASONS. Poliția Română, anunț

Anvelope de iarnă. De când devin obligatorii și ce amenzi riscă șoferii care le au pe cele ALL SEASONS / Foto: Pixabay
Anvelope de iarnă. De când devin obligatorii și ce amenzi riscă șoferii care le au pe cele ALL SEASONS / Foto: Pixabay

Vezi în articol când începe perioada anvelopelor de iarnă și ce riscă șoferii care nu le au.

În unele zone din țară deja a nins, iar odată cu apariția primilor fulgi de nea, Poliția Română anunță că a început perioada anvelopelor de iarnă obligatorii. Totuși, potrivit autorităților, nu există o dată de la care anvelopele de iarnă devin obligatorii, dar acestea trebuie să fie prezente ori de câte ori șoferii circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de perioada anului.

Astfel, Poliția Română anunță că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

Poliția Română, precizări

"În ultima perioadă de timp sunt tot mai frecvente solicitările persoanelor fizice sau juridice privind referirile normative legate de dotarea cu anvelope de iarnă, sens în care, pentru a veni în întâmpinarea celor care accesează pagina de INTERNET a Direcției Rutiere, publicăm un material menit să clarifice aspectele de interes pentru toți conducătorii de autovehicule:

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 a fost modificată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care au fost definite la art. 6, punctul 6^1, astfel: ,,anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora”.

Care sunt anvelopele acceptate

Conform Directivei menționate, precum şi a Regulamentelor nr. 30 şi nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ”all seasons”.

”Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, la art. 102, alin(1), pct. 28, sancționarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta sã fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.", transmite Poliția Română.

VEZI ȘI: RAR: Anvelopele all season nu sunt omologate pentru iarnă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel