Andreea Paul: Să îi lăsăm pe tineri să oprească sângerarea corupției care murdărește România

Tinerii din stradă nu sunt ca Ponta. 

Nu au deprins în ani de conviețuire cu sistemul de stat diferitele modalități de a-l expolata în interes personal. Nu au învățat să arboreze un zâmbet monocord și să spună oricând fără remușcare că negrul este alb. Nu au copiat la olimpiadă sau la intrarea la Arhitectură.

Tinerii din stradă nu sunt ca Dragnea. Nu au ajuns sus în ierarhii locale sau centrale. Nu au reușit în ani și ani de tras de sfori să impună un sistem de relații în care orice mârșăvie ai face scapi basma curată și cu milioanele în buzunar.

Tinerii din stradă nu sunt ca Oprea. Nici unul nu a "făcut armata". Nici unul nu confundă patriotsmul cu declamațiile din Coșbuc și lacrimile de paradă la manifestațiile publice. Cei mai mulți nu cred că sunt membri de partid. Nu își imaginează măcar cum ar fi să treci prin cam toate partidele cu seninătate și "bune intenții".

Din păcate, tinerii din stradă nu sunt nici ca mine. Am doar 37 de ani. Sunt cadru universitar și lucrez cu studenții aproape zilnic... Am crezut că știu ce cred și ce își doresc tinerii. Dar, după tragedia care s-a petrecut vineri noaptea, am realizat că există o mare ruptură între ce facem și credem noi, ca politicieni, și aspirațiile și dorințele celor tineri.
De ce?
Pentru că noi, ca politicieni, am încercat - cei care am încercat... - să ne facem treaba în domeniile noastre de expertiză și am neglijat întregul. Situația generală. Acea presiune zilnică pe care o resimte un cetățean tânăr. Acea forță negativă a societății românești actuale care îi face pe tineri să vrea să plece din țară. Lipsa locurilor de muncă. Salariile mici, costurile mari ale școlarizării. Corupția generalizată care împiedică întreprinzătorii cinstiți să facă afaceri sau care îi transformă pe cei fără scrupule de-a dreptul în criminali.

Și știți de ce mai există această mare ruptură între politicieni și tinerii din stradă?
Pentru că acești oameni curați, acești cetățeni neluați în seamă, acești îngeri au fost discreți. Au fost tăcuți, s-au plâns între ei de sistemul din România și au plecat din țară.
Nu au strigat. Nu au arătat pumnul.

Acum lucrurile s-au schimbat. Crima oribilă de vineri seara, de care suntem cu toții vinovați, pentru inacțiune cel puțin, cu toții în afară de ei - care au fost victime - a declanșat un fenomen care va curăța societatea românească.

Un val de curățire generală va veni și cred că niciun cetățean român nu va rămâne neatins.
Trebuie să ne schimbăm fiecare. trebuie să îi încurajăm pe tineri să producă schimbarea. Să îi primim la alegeri în politica mare, să intre în administrație, să îi punem în funcții de control și de putere. Să îi lăsăm pe tineri să oprească sângerarea corupției care murdărește România.
Să îi lăsăm pe tineri să facă o Românie din care nu ar mai vrea să plece.
Cu siguranță, o asemenea Românie ar fi o țară în care fiecare dintre noi ar fi fericit și recunoscător să trăiască.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel