Andreea Paul(INACO): România scădere bruscă în ușurința de a derula afaceri

Bogdan Bolojan / 01 noi 2017 / 09:20 Salveaza PDF Comentarii
Codul Economic
Codul Economic

Andreea Paul(INACO) atrage atenția asupra faptului că România a retrogradat nouă poziții, la ușurința de a derula afaceri, o deterioare deloc dorită a competitivității economiei noastre.

Iată analiza făcută de Andreea Paul:

"Regresul competitivității începe cu deterioarea educației și a mediului de afaceri. "Beneficiem" de ambele. Din păcate, am intrat în faza pe afaceri.

România a retrogradat 9 poziţii în ceea ce priveşte uşurinţa de a derula afaceri, conform ultimului raport global „Doing Business 2018" publicat de către Banca Mondială. În prezent, ne situăm pe locul 45, față de ediția precedentă când ne-am aflat pe locul 36, din cele 190 de țări analizate. 

Rămânem pe primul loc în lume la libertatea comerțului internațional, adică la ușurința de a importa în România și de a exporta. Dar în ceea ce priveşte uşurinţa de a deschide o nouă afacere am retrogradat 2 poziţii, în prezent ţara noastră fiind pe locul 64, faţă de locul 62 în ediţia precedentă.

Cel mai mare regres l-am înregistrat în privința obținerii permiselor de construcție unde România a retrogradat 55 de poziții față de ediția anterioară, în prezent regăsindu-ne pe locul 150, faţă de locul 95 în ediţia precedentă. Accesul la curentul electric este în egală măsură o problemă nerezolvată, situându-ne pe locul 147 în lume. 

Cred că nu se înțelege prea bine la nivelul decidenților publici că viața românilor ar fi mult mai ușoară cu un mediu de afaceri predictibil fiscal, atractiv, favorabil investițiilor, creării locurilor de muncă, favorabil digitalizării și noilor tehnologii. Cred că nu se înțelege prea bine că nu se poate trăi bine cu politicianism și populism. Cred că nu se înțelege suficient că trebuie să ne prețuim mult mai mult investitorii și concetățenii talentați. Acest ultim indicator, al capacității de a ne reține resursele umane talentate în țară, ar trebui să ne dea frisoane pentru că ne așază în topul rușinii globale, pe locul 132 în lume din 137 de țări analizate în "Raportul Global al Competitivității 2017-2018", publicat de către Forumul Economic Mondial. Degeaba ne lăudăm cu românii talentați după ce performează în străinătate, dacă nu reușim să capitalizăm aceste resurse umane fabuloase în țară."

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22