Cu integritate, dar fără competențe și implicare, reforma politicii eșuează în a face bine cetățenilor

andreea paul
andreea paul

Criteriile de integritate ale PNL sunt absolut necesare si bine primite de populatie. Este semnalul clar al PNL ca isi doreste 'piese' de calitate. Va trebui sa ne ingrijim si de 'noul mecanism' decizional politic.

Asadar, aceste criterii vor trebui completate. Doar cu integritate, dar fara competente si implicare, reforma politicii eșueaza in a face bine cetățenilor. Pentru a-si atinge finalitatea, reforma politicii in PNL presupune, in opinia mea, promovarea celor care au obligatoriu trei calitati:

- integritate

- competente

- implicare/energie

PNL si-a propus sa completeze Statutul cu 10 criterii de integritate pentru selectia candidatilor la alegerile locale si parlamentare din anul 2016: lustrația; traseismul politic; nepotismul; contractele cu statul; falsul în declarații; stările de incompatibilitate și conflict de interese; atitudinile discriminatorii; datorii la bugetul de stat; plagiatul; problemele penale.

Am propus sa completam decalogul criteriilor de selectie a candidatilor la Consiliul Național al PNL din 11 decembrie cu inca doua valori esentiale:

1. Competente: Principiul competentei in functii publice inseamna abandonarea obiceiului de a promova politruci, baroni politici sau unelte ale acestora. Fara competente, adica profesionalism, degeaba esti integru si te implici, ca nu stii sa le faci bine cetatenilor.

2. Implicare/Energie. Principiul activismului, al implicării, al energiei puse in slujba cetatenilor, adica al harniciei, este vital. Fara energie si dedicare, degeaba ai integritate si competente, caci cetatenii nu vor beneficia de ele. Am intalnit cazuri de persoane integre si competente, dar absente la locul de munca din Parlament. Care este aportul lor? Niciunul. Energie inseamna si sa-ti placa sa stai printre oameni, sa le vorbesti, sa le asculti problemele si propunerile. Altfel nu poti fi un bun si acceptat decident public, fie la nivel local, fie central.

PNL nu are voie sa rateze vreunul dintre cele 3 criterii esentiale de selectie: integritate, competente si implicare. Adica un nou 'mecanism' politic, nu doar 'piese' noi. Asta înteleg eu prin lucrul bine facut.

Notă: Titlul de pe prima pagină este al redacției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel