Alegeri primari două tururi. Ce vrea să facă USR

Rodica Mitu / 08 mai 2019 / 13:26 Salveaza PDF Comentarii
Dan Barna
Descriere foto: Dan Barna

Un proiect de lege de modificare a Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi pentru primari, a fost depus la Senat, miercuri, informează USR.

Proiectul, iniţiat de deputatul USR Tudor Benga şi senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail şi Nicu Fălcoi, face parte din iniţiativa 'Oameni noi în politică'. Potrivit actului normativ depus la Senat, art. 101 din Legea 115/2015 prevede că 'Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv primii doi candidaţi dacă sunt aflaţi în situaţie de balotaj. În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate'.

„De când USR a intrat în Parlament, acest subiect a fost în centrul agendei noastre de reformă electorală. Deoarece exista, însă, o serie de proiecte în circuitul legislativ din partea PNL şi PMP, politica noastră a fost să sprijinim proiectele existente şi am considerat că nu este nevoie să depunem încă un proiect. Ambele proiecte sunt, însă, astăzi, blocate la Camera Deputaţilor, motiv pentru care am apreciat că trebuie să depunem un nou proiect, care să aibă, în următoarele 45 de zile, un vot în Senat. Dacă lumea va merge la vot, după alegerile europarlamentare din 26 mai, vor exista modificări de configuraţie în Parlament şi regimul de jupân absolut al lui Liviu Dragnea va începe să ia sfârşit. Alegerea primarilor în două tururi este cel mai important proiect pentru a readuce România pe traiectoria unei democraţii funcţionale', a declarat deputatul USR Tudor Benga, potrivit unui comunicat USR transmis, miercuri.

Senatorul USR Radu Mihail a explicat că în iniţiativa 'Oameni noi în politică', măsura alegerii primarilor în două tururi a fost 'măsura far, cea care a avut cel mai mare impact la cetăţeni'.  


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.82