Ajutorul de șomaj va fi între 75% și 90% din indicatorul social de referință

oameni
oameni

Indemnizația de șomaj va fi stabilită la un nivel cuprins între 75% și 90% din indicatorul social de referință, de 500 de lei, fără să mai fie raportată la salariul minim pe economie.

oameni

Conform unor surse oficiale, aceasta este soluția care se discută în coaliție și prin care Executivul dorește să-i incurajeze pe șomeri să-și găsească un loc de muncă, considerând că actualul sistem nu îi motivează pe oameni să muncească.

Dacă se menţine legată indemnizaţia de şomaj de salariul minim, se ajunge ca indemnizaţia medie de şomaj să fie egală cu veniturile nete, iar diferenţa dintre salariul net şi indemnizaţia de şomaj să fie de 10 lei, la valoarea medie. Atunci, nu există niciun fel de stimulare pentru şomeri să meargă spre un loc de muncă, nu îi deteremină nimic, pentru 10 lei în plus, să se ducă să îşi caute un loc de muncă. Ideea Guvernului este să mărească un pic ecartul, ca să fie activi pe piaţa muncii", au arătat sursele, citate de Mediafax.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, vineri, că indemnizaţia de şomaj ar putea scădea din 2011 şi nu va mai fi calculată în funcţie de salariul minim, ci de un indicator social de referinţă stabilit anual, măsură propusă pentru a încuraja munca.

"Şomajul va fi calculat în funcţie de un indicator social de referinţă, pentru a stimula munca. Indemnizaţia ar putea reprezenta 50 sau 75 la sută din acest indicator, care va fi stabilit anual de Guvern", a spus ministrul Muncii, într-o întâlnire informală.

În prezent, indemnizaţia de şomaj reprezintă 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, la care se adaugă un procent cuprins între 3% şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel