Efectul Rădulescu:4,3257 lei/euro, maxim istoric. Cine plăteşte?

portrete_celebre
portrete_celebre
Cursul de schimb euro-leu a ajuns luni  la un maxim istoric de 4,3257 lei pentru un euro. Acest nivel nu a mai fost atins niciodată până acum, de la introducerea monedei unice europene. Cea mai ridicată cotaţie comunicată de BNR a fost pe 22 ianuarie 2009 – 4,3127 lei/euro. Purtătorul de cuvânt al BNR, Adrian Vasilescu, a ţinut să precizeze că această cădere a cursului nu înseamnă că leul se prăbuşeşte. Declaraţiile lui Vasilescu vin la scurt timp după ce Eugen Rădulescu făcuse, vineri, consideraţii incalificabile pentru un funcţionar al Băncii Naţionale. Lansat într-un atac politic la adresa Curţii Constituţionale, care a respins tăierea pensiilor, Rădulescu a spus că "abia acum vom vedea cum arată o criză". El a mai declarat că  s-ar putea prăbuşi cursul la  6 lei/euro. Situaţia este fără precedent, oficialii BNR ferindu-se până acum să facă speculaţii pe seama evoluţiei monedei naţionale. Ipotezele luate în calcul pentru ieşirea lui Rădulescu sunt:
  1. Mugur Isărescu se pregăteşte să vină din nou la Palatul Victoria, ca premier tehnocrat, iar astfel de afirmaţii, care afectează cursul, şubrezesc şi poziţia actualului Executiv. Astfel, atacul lui Rădulescu ar fi fost făcut în favoarea lui Isărescu.
  2. Guvernul şi preşedintele şi-au activat oamenii din structuri, pentru a-şi spăla imaginea şifonată de eşecul la CC. Excesul referitor la curs a destabilizat moneda naţională, iar acum oficialii BNR se străduie să repare gafa.
  3. Atacul pe curs este o metodă de a face profituri, practicată de jucătorii de pe piaţa financiară. A avea un insider, care face jocurile, anunţând, de pildă deprecieri, poate fi un mare avantaj economic, care rotunjeşte buzunarele unor actori din piaţă. Deci, toată operaţiunea ar putea fi un tun financiar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel