Vera Jourova, comisar european pentru Justiție. Cine este "noua Viviane Reding"

Foto: radio.cz
Foto: radio.cz

Fostul comisar european Viviane Reding și-a atras antipatia multor români în urma intervențiilor sale din vara anului 2012. România este sensibilă la portofoliul Justiției din Comisia Europeană nu doar ca urmare a ieșirilor lui Reding pe tema suspendării președintelui, ci și pentru că, alături de Bulgaria, este supusă Mecanismului pentru Verificare și Cooperare.

Viviane Reding, reprezentantul Luxembourgului în vechea Comisie Europeană, a ocupat portofoliul pentru Justiție și Drepturi Fundamentale. Ea a demisionat din funcție la 1 iulie 2014 după ce a fost aleasă eurodeputat la alegerile europene din mai.

Organigrama echipei lui Jean-Claude Juncker include un post de comisar pentru Justiție, dar atribuțiile privind drepturile fundamentale au fost decelate.

Funcția de comisar european pentru Justiție, Consum și Egalitate de Gen a revenit Cehiei, prin Vera Jourova. 

Vera Jourova (49 de ani) a părăsit Guvernul ceh, unde era ministru al Dezvoltării Regionale în favoarea Executivului de la Bruxelles. Numele său a fost vehiculat pentru portofoliul Transporturilor. Ea însăși declara că "aș prefera un portofoliu în competențele unde simt că sunt puternică, în special politica regională, relații instituționale, transporturi sau industrie". 

Analiză: Juncker și-a pus aliații în posturi economice cheie. Palmă grea pentru Ungaria lui Orban

Alegerea sa este ușor surprinzătoare. Organigramele preliminare neoficiale apărute în presă o dădeau ca succesoare a lui Reding pe Cecilia Malstrom, suedeza care, în final, a primit Comerțul. 

Vorbitoare de rusă și engleză, Jourova are diplome în Filosofie și Drept și o experiență bogată în gestionarea fondurilor europene. Totodată, ea a fost avocat și om de afaceri.

Frans Timmermans se va ocupa de relațiile inter-instituționale și drepturile fundamentale. Olandezul ocupă funcția de prim-vicepreședinte și este numărul doi în Comisie. Jean-Claude Juncker l-a numit "mâna mea dreaptă".

Timmermans cât și Jourova sunt politicieni de centru-stânga, în timp ce Reding aparținea familiei popularilor europeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel