Barroso, în fața judecătorilor Curții Europene de Justiție

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se va prezenta în fața judecătorilor de la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg într-un scandal cu lobbyști din industria tutunului.

El va răspunde luni întrebărilor judecătorilor în calitate de martor, urmând ca avocații celor două părți să-și susțină miercuri pledoariile, conform EuObserver.

Dosarul a fost declanșat de fostul comisar european pentru Sănătate, John Dalli, care a părăsit această funcție după ce a căzut în dizgrație, în 2012, acuzat că a cerut mită.

Dalli cere să fie retrasă solicitarea lui Barroso privind demisia sa din funcția de comisar european pentru Sănătate, în baza unor suspiciuni privind contacte secrete cu Swedish Match, o companie de tutun de mestecat.

Reding pleacă din Comisia Europeană. Anunțul lui Barroso

Totodată, Dalli cere Comsiei Europene să-i plătească despăgubiri simbolice de 1 euro pentru daunele "non financiare" pe care le-a suferit și compensații pentru pierderile suferite ca urmare a plecării din funcția de comisar.

Apărătorii lui Barroso susțin însă că nu i s-a cerut demisia lui Dalli, care ar fi părăsit Executivul european din voință proprie.

"Concret, totul se învârte în jurul împrejurărilor în care a plecat Dalli", a declarat o sursă de la CEJ pentru EuObserver.

Scandalul a condus la acuzații privind întâlniri necinstite între oameni din cercul de apropiați a lui Barroso și lobbyști din industria tutunului, dar și management defectuos al anchetelor instrumentate de oficiul antifraudă al CE, OLAF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel