Comisar european "executat" la Bruxelles rupe tăcerea

Alenka Bratusek, prima nominalizare a Sloveniei pentru un post în Comisia Europeană, spune că se simte înșelată după ce a fost respinsă de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, fără să se bucure de o a doua șansă sau de sprijinul propriului guvern național.

Bratusek a fost singurul comisar-desemnat care a trebuit să-și facă bagajele și să părăsească Bruxellesul. Chiar și reprezentantul Ungariei, Tibor Navracsics, apropiatul controversatului premier maghiar Viktor Orban, a rămas în organigrama Executivului, deși nu a primit portofoliul țintit.

"Sunt furioasă și dezamăgită", spune Bratusek pentru cotidianul german Die Welt. Fostul premier sloven a fost victima unor recenzii dure după audierea din Parlamentul European. O "performanță mizerabilă", a descris-o social-democratul Matthias Groote.

Alenka Bratusek a lăsat impresia că vrea doar să treacă de comisii, nu să convingă. Dar cele mai bune rezultate le-au obținut candidații care au expus o viziune. Parlamentul European dorește să fie cucerit. Bratusek susține că ar fi putut să facă asta, dacă primea o a doua șansă, o a doua audiere. Britanicul Jonathan Hill și francezul Pierre Moscovici au apărut de două ori în fața eurodeputaților și au primit votul de validare.

Un șaman în Comisia Europeană: surpriză totală la Bruxelles

"Nu am nici o problemă să-mi recunosc greșelile. Dar nu am fost singura care a greșit. Nu a fost corect că nu mi s-a permis o a doua audiere. Alții au fost slabi și au avut o a doua șansă", afirmă Bratusek, membră ALDE. Ceilalți, la care se referă fostul premier sloven, precum Moscovici sau spanionul Miguel Arias Canete, au avut o bază solidă în Parlament, reprezentată de grupurile S&D și PPE.

"Ar fi fost diferit dacă eram membru PPE sau S&D", crede Bratusek. "Jean-Claude Juncker este singurul care m-a susținut, de la început până la sfârșit", spunea ea.

Mai mult, în timp ce David Cameron și-a impus candidatul, pe Jonathan Hill, iar Viktor Orban a spus clar că Navracsics este susținut până la capăt de guvernul Ungariei, prim-ministrul sloven, Miror Cerar, a trimis semnale ambigue. Alenka Bratusek este de părere că ar fi avut altă soartă dacă propriul guvern o sprijinea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel