Barroso își ia adio de la Comisia Europeană

Barroso dece
Barroso dece

Portughezul Jose Manuel Barroso și-a susținut marți discursul de adio în fața Parlamentului European, după zece ani petrecuți la șefia Comisiei Europene. El va fi succedat, de la 1 noiembrie, de luxemburghezul Jean-Claude Juncker, de asemenea lider al PPE.

Barroso s-a prezentat în fața eurodeputaților fără un discurs pregătit și a listat ceea ce el consideră a fi cele mai importante realizări ale Executivului european în perioada mandatului său.

El a spus că cel mai "emoționant" moment a fost cel în care a primit premiul Nobel pentru Pace din partea Comisiei Europene și că este foarte mândru că a impus subiectul schimbărilor climatice pe agenda UE, conform EuObserver.

Barroso a ales să vorbească în engleză, nu în limba sa natală, portugheza, sau în franceză. 

Jose Manuel Barroso a notat că, din 2004, de când el a preluat șefia Comisiei Europene, UE a depășit o criză constituțională - respingerea constituției UE de către Franța și Olanda - o criză a datoriilor suverane și o criză economică.

Vera Jourova, comisar european pentru Justiție. Cine este "noua Viviane Reding"

 

El a adăugat că Executivul este nonpartizan și că a lucrat pentru UE ca întreg.

Bună parte a discursului susținut de Barroso s-a concentrat pe austeritate. El a răspuns că toate criticile privind programul de austeritate promovat de CE sunt "caricaturi" și a dat vina pe lipsa politicilor focalizate de investiții ale guvernelor naționale.

Dar în timă ce toți cei 27 de comisari europeni i-au întâmpinat discursul cu aplauze, aproape 200 dintre cei 751 de eurodeputați au părăsit sala.

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a admis că i-ar fi plăcut să vadă un șef al CE mai "vehement", în timp ce omologul său din S&D, Gianni Pitella, a regretat că Barroso nu s-a referit deloc la rata ridicată a șomajului în rândul europenilor. Pavel Telicka, reprezentantul ALDE, a spus că Barroso a arătat "o adevărată lipsă de leadership" în timpul mandatelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel