Politica în Spielhosen

Radu Călin Cristea, critic literar, scriitor, eseist și jurnalist, apropiat al PNL, îl critică dur pe președintele Klaus Iohannis, după ce acesta a ieșit la un miting împotriva guvernului. Membru al CNA, Radu Călin Cristea consideră că șeful statului ”calcă în străchini” și face ”politică în Spielhosen”. Comportamentul prezidențial, cu șefismele sale arogante și aerul de hegemon stăpîn pe situație, reprezintă doar un tip de frondă copilărească, scrie Radu Călin Cristea. Jocul cu focul al președintelui poate arunca țara în aer, consideră scriitorul, iar primul care va fi măturat de explozie este chiar președintele.

Politica în Spielhosen

Prostelile Președintelui K. Iohannis îmi confirmă impresia mai veche că nu prea gîndește cu capul lui. Rămîne dezorientat și inadaptabil într-o lume unde vădește lipsă de experiență și, cel mai grav, de instincte politice care sa-l ajute cel puțin să nu calce, deodată, în atîtea străchini. Ego-ul său hipertrofiat îi blochează aclimatizarea la un mediu politic ce presupune un standard minim de perspicacitate cu care, din păcate, șeful statului nu dă semne că ar fi dotat.

Sediul său simbolic este la răscruce de vînturi de unde diverși curenți îl preiau ca pe un fulg și îl poartă în direcții ce nu reprezintă neapărat opțiunea sa. Ce se poate înțelege din gestul unui Președinte care circulă prin București și, brusc, respectînd codul de legi ale lui Traian Băsescu, o virează spre Guvern pentru a bloca niște proiecte ce nu figurau pe ordinea de zi a ședinței Executivului ? Cei ce îl informează pe Președinte puteau măcar să-l scutească să se facă de rîs.

Convulsiile din ultima lună, unele generate direct de Cotroceni, dovedesc că încă n-a avut loc transferul pașnic al puterii după alegerile parlamentare din decembrie anul trecut. Nu-ți trebuie un exces de agerime politică pentru a pricepe că votul popular și toate mecanismele puse în mișcare de acesta reprezintă însăși cheia de boltă a democrației. Or, comportamentul prezidențial, cu șefismele sale arogante și aerul de hegemon stăpîn pe situație, reprezintă doar un tip de frondă copilărească.

K. Iohannis ar fi reperabil în această acuarelă mîzgălită cu condiția ca puerilismul său să nu servească doctrinar, ca formă de acțiune politică. Mai mult, asistînd cum K. Iohannis își vrea degrabă înapoi jucăria preferată ("Guvernul meu"), mă tem că infantilismul prezidențial nu sare peste vîrsta Spielhosen-ului.

Se pricepe ceva matur rațional din participarea Președintelui la un miting neautorizat împotriva Guvernului ? Nici cucu nu mai cîntă în Bucovina. Președintele K. Iohannis se plimbă solemn, cu lumînarea aprinsă printre butoaie cu pulbere, plănuind să-și detoneze inamicii politici. Unii ar spune că și-o caută cu lumînarea. Probabil că asta și face, dar cu o mențiune : încă n-a aflat că, dacă dinamita va face bum-bum, primul aruncat în aer va fi chiar el. El, Președintele.

N. red:Titlu de homepage și lead-ul aparțin redacției, răspunderea pentru titlul de pagină și text revin autorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel