Renault suspendă producţia în Rusia. Avtovaz, partenerul rus, prima reacţie

Foto de Abdulvahap Demir de la Pexels
Foto de Abdulvahap Demir de la Pexels

Avtovaz, partenerul rus al lui Renault, a anunţat că se va descurca pe cont propriu, după ce compania franceză şi-a suspendat activitatea în Rusia, pe fondul războiului din Ucraina. 

Acţiunile Renault înregistrau joi la prânz un declin de 2%, după ce compania a avertizat că ar putea înregistra în primul semestru cheltuieli nemonetare de 2,2 miliarde de euro pentru restructurarea activelor din Rusia.

Joi, Avtovaz a informat că va produce noi modele fără a mai depinde de componente importate şi va lua măsuri pentru reconstruirea lanţurilor sale de aprovizionare. În urmă cu un deceniu, producătorii auto importanţi vedeau piaţa rusă în creştere, cu potenţialul de a ajunge printre cele mai mari zece pieţe globale. Cele mai recente sancţiuni, şi măsurile anterioare impuse în urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014, au spulberat acel vis, scrie Agerpres.

Ce spun specialiştii economici



Şi producătorul german de maşini premium Mercedes-Benz a anunţat luna aceasta că are active de două miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) care ar putea fi periclitate de propunerile Rusiei de a naţionaliza proprietăţile firmelor străine care părăsesc ţara în urma invadării Ucrainei.

Renault a informat acum că îşi va evalua opţiunile privind participaţia majoritară pe care o deţine în Avtovaz, cel mai mare producător auto din Rusia.

"Credem că această decizie strategică va atrage atenţia investitorilor la operaţiunile de bază ale Renault, care s-a restructurat semnificativ în ultimii ani", apreciază analiştii de la JP Morgan.

Şi analiştii de la Credit Suisse cred că ieşirea din Rusia a Renault ar fi o opţiune mai bună decât o abordare de tipul: "să aşteptăm şi să vedem ce se întâmplă", chiar dacă va veni cu un cost pentru producătorul auto francez.

Joi, un purtător de cuvânt al Guvernului de la Paris a anunţat că statul francez, care deţine o participaţie de 15% în Renault, nu se află în spatele deciziei companiei de a suspenda operaţiunile din Rusia.

Companiile franceze, inclusiv producătorul auto Renault şi retailerul Auchan, trebuie să iasă de pe piaţa rusă, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Renault, Auchan, Leroy Merlin trebuie să înceteze să mai fie sponsori ai maşinii ruse de război, să oprească finanţarea uciderii copiilor şi a femeilor şi a violurilor. Companiile franceze trebuie să iasă de pe piaţa rusă", le-a spus Zelenski parlamentarilor francezi.

Ulterior, Ministerul de Externe de la Kiev a salutat decizia Renault.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel