Preşedintele UEFA apără sancțiunile „fără precedent” împotriva Rusiei. "Fotbalul este, fără îndoială, perdantul, dar...”

UEFA se alătură boicotului reţelelor de socializare
UEFA se alătură boicotului reţelelor de socializare

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a calificat drept o necesitate "sancţiunile fără precedent" împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, deoarece "tradiţia neutralităţii sportive nu mai este sustenabilă în 2022 în situaţia unui război", informează DPA, potrivit Agerpres.

Miercuri, la Congresul UEFA de la Viena, Ceferin a declarat că fotbalul a fost unul dintre perdanţi din cauza sancţiunilor de amploare impuse Rusiei şi Belarusului, dar organismul continental nu a avut de ales decât "să iasă din zona de confort" şi să acţioneze.

"Fotbalul este, fără îndoială, perdantul, unul dintre perdanţi, din moment ce îi privăm de pasiunea şi visele lor pe jucători, antrenori şi suporteri, care nu au nicio legătură cu situaţia actuală. Dar atunci când UEFA dictează sancţiuni fără precedent, fotbalul încearcă să aducă mica sa contribuţie societăţii şi liderilor Europei, în timp ce aceştia luptă pentru pacea pe continentul nostru. Promovarea fotbalului în Europa în spiritul păcii este şi un obiectiv prevăzut în statutul UEFA", a afirmat slovenul.

"Poate fi văzut ca un precedent periculos, dar în acest caz cauza este mai mare decât orice altceva. Cauza este mai mare decât cariera a câteva sute de fotbalişti şi tradiţia neutralităţii sportului, care nu mai este sustenabilă în 2022 în situaţia unui război", a spus el.

Ceferin şi-a exprimat speranţa că "raţiunea va prevala cât mai rapid posibil şi ordinea este restabilită şi avem pace, nu doar pentru binele fraţilor şi surorilor noştri ucraineni, ci şi al fraţilor şi surorilor noştri ruşi, care sperăm că vor fi din nou alături de noi într-un viitor foarte apropiat".

VEZI ȘI: UEFA a oficializat reforma Ligii Campionilor. Cum se va schimba cea mai prestigioasă competiție a fotbalului european

VEZI ȘI: S-a stabilit unde va avea loc finala EURO 2024. Impactul asupra mediului "a fost inclus în criteriile regulamentului turneului"



UEFA a suspendat echipele de club şi naţionale din Rusia şi Belarus din competiţiile organizate de ea şi a retras oraşului Sankt Petersburg organizarea finalei din acest an a Ligii Campionilor.

UEFA nu a suspendat însă Federaţia Rusă de fotbal (RFS), care a fost prezentă la Viena prin secretarul său general Aleksandr Alaev, în timp ce delegaţia ucraineană a participat la congres prin videoconferinţă.

Întrebat de ziarişti după congres despre o posibilă suspendare a RFS în viitor, Ceferin a răspuns că "nu exclude nimic". El a adăugat că "este prea devreme să vorbim despre asta" şi speră că războiul se va încheie cât mai curând.

VEZI ȘI: Liga Campionilor se schimbă din sezonul 2024/2025. Se renunţă la grupele clasice, creşte numărul de echipe



Preşedintele Federaţiei ucrainene, Andrei Pavelko, a declarat, în direct de pe un stadion distrus din oraşul Cernihiv, din nordul Ucrainei, că din cauza războiului nu are "dreptul moral" să părăsească ţara pentru a fi prezent la congresul de la Viena.

Naţionala Ucrainei va juca miercuri primul său meci după începutul invaziei pe 24 februarie, contra echipei germane Borussia Moenchengladbach.

Pe 1 iunie, Ucraina va întâlni Scoţia, pe terenul acesteia, în semifinalele barajului de calificare la Cupa Mondială 2022. Câştigătoarea acestui meci va juca împotriva Ţării Galilor pentru un loc la turneul final din Qatar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel