Kelemen Hunor, anunț despre moțiunea împotriva Guvernului Ciolacu

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Kelemen Hunor a spus dacă UDMR va semna moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu.

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a fost invitat la RFI, unde a spus dacă formațiunea pe care o conduce va semna moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, pe fondul noilor măsuri fiscale pregătite de Executiv.

„Sunt măsuri care au menirea de a acoperi un deficit destul de mare și sunt măsuri care au fost gândite foarte repede, fără a ajunge la o concluzie privind impactul exact și consecințele pe termen mediu, pe termen lung, mai ales în ceea ce privește întreprinderile mici și mijlocii și microîntreprinderile, în primul rând. Acolo, lucrurile sunt destul de clare, să crești de trei ori taxele pe care trebuie să le plătească, de la o zi la alta, pentru aceste microîntreprinderi este o lovitură dură, deci acolo ar fi fost nevoie de o etapizare a creșterii și de un timp de pregătire (...). Și sunt bineînțeles propuneri pe care noi le-am susținut de foarte multe ori pe parcursul anilor de după pandemie și nu am nici un motiv să spun că astăzi nu sunt de acord cu ceea ce am propus acum un an de zile, de exemplu, suprataxarea anumitor companii peste un anumit rulaj, o anumită cifră de afaceri (...). Deci eu văd aceste măsuri un pic ca și niște improvizații rapide, hai să găsim niște bani, pentru a acoperi deficitul bugetar, fără să văd măsurile pe digitalizarea sistemului fiscal, fără să văd cum se va colecta ce nu s-a colectat până acum“, a spus Kelemen.

Kelemen Hunor, despre preocupările UDMR

„Noi nu am discutat în acest moment de partea și mai importantă din perspectiva noastră, autoritățile locale și centrale și în primul rând autoritățile locale, cum sunt lovite de această asumare, de acest proiect de lege. Acolo noi am propus să solicităm Guvernului schimbări importante față de proiectul inițial, cum am propus și la fiscalitate, de exemplu, taxa pe proprietățile de mare valoare, de lux, cum spun ei, să se întoarcă la autoritățile locale, nu la bugetul național, pentru că taxa pe proprietate este de fapt un venit important la autoritățile locale. Deci încă suntem în discuții. Eu vreau să văd textul final, textul se va adopta săptămâna viitoare de Guvern, care va veni în Parlament și dacă eu pot să rezolv prin negocieri anumite lucruri importante legate de principiile autonomiei locale, de subsidiaritate, de a nu interveni în atribuțiile primarilor, autorităților locale și mai putem ajunge la niște modificări legate și de partea de fiscalitate, atunci sigur, nu vom semna moțiunea de cenzură.

Moțiunea de cenzură în acest moment nu are susținerea necesară de a da jos Guvernul. Și pentru noi important este: facem un joc de imagine sau rezolvăm ceva pentru comunitățile locale și pentru mediul de afaceri? Pentru noi, pe primul loc este de a rezolva problemele arzătoare din acest proiect și nu un joc de imagine. Eu înțeleg necesitatea moțiunii de cenzură, dar la fel de bine înțeleg și solicitarea autorităților locale, solicitarea comunităților locale, solicitarea mediului de afaceri”, a explicat liderul UDMR.

„Nu putem da jos Guvernul“

„Am criticat și voi critica în continuare. Am criticat Guvernul, am spus exact că nu se poate accepta ceea ce au propus ei prima dată, în prima formă a textului, legat de autoritățile locale, legat de mediul de afaceri, legat de microîntreprinderi, deci exact acest lucru am făcut. Ca să dai jos Guvernul, așa cum am făcut de câteva ori, inclusiv când era premier doamna Dăncilă sau când era premier Ludovic Orban, exact când am avut voturile necesare, am dat jos Guvernul și când Guvernul respectiv a făcut o greșeală politică inacceptabilă și nici nu ne-a ascultat pe noi și pe cei care am criticat.

Deci din acest punct de vedere, eu pot să spun că da, vreau să rezolv probleme, ăsta este mandatul nostru, mandatul meu ca președinte și ca deputat, să rezolv problemele. Dacă nu reușesc, atunci vine următorul pas sau următoarea posibilitate, dacă am voturile necesare să dau jos Guvernul. Cum bine știți, PSD-PNL înseamnă 60% în acest moment în Parlamentul României. Toată Opoziția, inclusiv cu cei care sunt într-un alt film decât noi nu avem decât 40% (...). Eu când semnez o moțiune de cenzură, intenția mea este nu să fac neapărat un balet politic și o imagine cât de bine vorbesc la microfon, ci să dau jos Guvernul. În acest moment, sigur, nu suntem în situația în care am putea da jos Guvernul, dar asta nu înseamnă că dacă nu rezolvăm ceea ce propunem, nu semnăm moțiunea de cenzură. Eu nu sunt un om care, vrei-nu vrei, face doar un joc pentru imaginea politică“, a conchis Kelemen Hunor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel