George Ivașcu, discurs emoționant: Totul începe cu un cuvânt

George Ivașcu, ministrul Culturii
George Ivașcu, ministrul Culturii

George Ivașcu, ministrul Culturii și Identității Naționale, a susținut un discurs în deschiderea Festivalului Internațional de Poezie București, ediția a IX-a.

George Ivașcu a început cu o întrebare: "Voi începe cu o întrebare: ce poate să le spună un ministru unor poeți?

Cred că poate să se bucure, nu doar că l-au primit printre ei, în această aulă în care au vibrat vocile cele mai prestigioase ale culturii române, ci în primul rând să se bucure să-i vadă împreună aici, la București.

Ca actor, știu că totul începe cu un cuvânt. Un cuvânt care precizează un sens, care determină la rândul său un gest, toate exprimând o emoție care să apropie simțurile publicului de un adevăr ascuns. Da, un actor știe cât de importante sunt cuvintele. În lumea noastră de sateliți și rețele virtuale, avem nevoie de poeți mai mult ca oricând. Pentru că doar ei vor putea primeni cuvintele, ajutându-ne să regăsim magia și misterul vieții.

Un sincer bravo

Al doilea cuvânt al ministrului este, fără doar și poate, un sincer "bravo". Festivalul acesta a găsit, an după an, calea pentru ca o manifestare culturală de elită să nu devină una elitistă. Aici, poezia iese din biblioteci și instituții rigide, pentru a înviora spațiile de simțire autentică și fecundă ale trecutului și viitorului. Mă refer la punerea în valoare a caselor memoriale și a liceelor Capitalei. Nu pot decât să vă felicit pentru această abordare și să sper că îi veți inspira și pe alții.

Un singur cuvânt de adăugat

Ca ministru al Culturii și Identității Naționale, mai am un singur cuvânt de adăugat: mulțumesc. Vă mulțumesc că, în prag de centenar al unității naționale, clădirile și străzile capitalei noastre vor răsuna de versuri, rostite nu doar în română, ci în multe limbi. Așa vom celebra cum se cuvine bucuria de a fi cu toții împreună. Noi românii, însă nu singuri, ci împreună cu poeții de pretutindeni.

Pentru că în moștenirea noastră există o expresie superbă, care constituie și o teribilă responsabilitate, pentru asumarea căreia nu avem niciodată suficienți poeți: să facem dintr-un "picior de plai" o gură de rai.

[citeste si]

Așadar, este timpul ca ministrul să tacă, pentru că au sosit poeții", a transmis ministrul Culturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel