Eugen Tomac: Istoria Republicii Moldova este istoria României și este o istorie europeană. UE are obligația să își ia revanșa față de acest ținut locuit de români

Eugen Tomac, președintele PMP, despre sectorul de afaceri: birocrație, administrație publică ineficientă
Eugen Tomac, președintele PMP, despre sectorul de afaceri: birocrație, administrație publică ineficientă

În opinia președintelui PMP, Eugen Tomac, Republica Moldova a fost o victimă a înțelegerii între Hitler și Stalin, la fel ca restul țărilor baltice, iar UE are obligația politică și morală să își ia revanșa față de acest ținut locuit de români. Acest lucru a fost declarat după discursul susținut de Maia Sandu în plenul Parlamentului European.

Eugen Tomac a fost de părere că prezența Maiei Sandu în Parlamentul European are o încărcătură istorică deosebită mai ales într-un context atât de tensionat: „Cred că semnalul transmis astăzi de la Bruxelles, când președinta Maia Sandu s-a adresat tuturor europarlamentarilor, este unul semnificativ, cu o încărcătură istorică deosebită, pentru că este primul lider de la Chișinău care se adresează Parlamentului European, într-un context atât de tensionat”, a declarat Eugen Tomac, potrivit B1TV.

„Am spus în urmă cu câteva minute în plenul Parlamentului European, unde am avut o dezbatere după discursul doamnei Sandu, o chestiune importantă, și anume că Republica Moldova, ca fostă republică sovietică, a fost, la fel ca țările baltice, o victimă a înțelegerii între Hitler și Stalin. Uniunea Europeană are obligația, și politică, și morală, să își ia revanșa față de acest ținut locuit de români, pentru că țările baltice astăzi sunt în Uniunea Europeană, chiar și în NATO, Republica Moldova, prin constituția ei, și-a propus să își păstreze neutralitatea și optează la ora actuală doar pentru integrare în Uniunea Europeană”, a continuat Eugen Tomac.

Tomac: „Istoria Republicii Moldova este istoria României și este o istorie europeană”

„Cetățenii Republicii Moldova sunt europeni, vorbesc o limbă oficială europeană, istoria Republicii Moldova este istoria României și este o istorie europeană. Am mai spus ceva important, un număr important din cetățenii Republicii Moldova sunt și cetățeni ai Uniunii Europene, evident, prin cetățenia română”, a adăugat el.

Eugen Tomac, despre perspectiva de aderare a Republicii Moldova

„Cred că lucrurile intră într-o logică a normalității, dar evident mai e mult de lucru până când vom ajunge în ziua în care Republica Moldova va adera oficial la Uniunea Europeană. Ceea ce este important astăzi este că se conturează o perspectivă de integrare europeană (…). Sigur că nu se va întâmpla peste noapte, însă politic Uniunea Europeană trebuie să transmită acest mesaj, că este pregătită se așeze la masă cu Guvernul Republicii Moldova și să pregătească proiectul de aderare.

Ea se poate face în doi pași – o unire politică poate aștepta, însă o integrare în piața economică europeană se poate realiza mult mai rapid, eliminarea taxelor pentru produsele Republicii Moldova se poate realiza mult mai rapid, roaming pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, nu doar pentru România, se poate realiza mult mai rapid. Există o serie de acțiuni”, a punctat Eugen Tomac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel