EXCLUSIV  De ce vrea PNL anticipate. Sondaj care arată că Orban merge pe ”gheață subțire”

Un sondaj realizat de Sociopol arată că PNL ar lua 47 la sută la alegerile parlamentare, în acest moment. Cifra este una înșelătoare. Alte date obținute din sondajul oferit DCNews de către Sociopol demonstrează că premierul Orban pășește pe o gheață subțire și se poate prăbuși în orice moment. 

Creșterea PNL în sondaje este una conjuncturală, generată de faptul că s-a adunat bonusul primit de partid după accederea la guvernare cu bonusul oferit învingătorului la prezidențiale. Practic, președintele Iohannis trage după el PNL, la fel ca Traian Băsescu PDL-ul, în 2009.

Efect specific momentului post-electoral


”Ca de fiecare dată după alegeri, climatul general de opinie se bucură de o îmbunătățire bruscă și semnificativă, consideră Mirel Palada, coordonatorul Sociopol. Efectul este specific momentului post-electoral și mai ales victoriilor clare, cînd lumea se detensionează, societatea se grupează în spatele învingătorului (efectul bandwagon), iar mesajele nu mai sunt atât de critice. În plus, oamenii suferă de epuizare comunicațională, tinzând să acorde importanță mai redusă politicii și să fie mai îngăduitori cu acțiunile celor aflați la putere. De remarcat că, totuși, nivelul de pace socială este substanțial mai scăzut decît cel identificat după prima victorie a lui Iohannis din 2014 și mai redus chiar și decât cel de după a doua victorie a lui Băsescu, în 2009”, observă Palada.

 

Bonus mic de încredere la început de mandat pentru Orban


Această poziție nu poate fi apărată multă vreme. După așa-numita lună de miere, începe eroziunea la guvernare. ”În ultima perioadă, avem de-a face cu evaluări preponderent critice la adresa premierilor, atrage atenția Palada. Nivelul net de satisfacție la adresa activității acestora a fost mai tot timpul negativ, culminând cu mandatul lui Dăncilă, cînd nivelul net a fost cel mai negativ din ultima perioadă, în jur de minus 40 de puncte procentuale. În seria de premieri recenți, de la Boc și Ponta încoace, Orban beneficiază de unul din cele slabe salturi la încredere de început de mandat. Spre comparație, Ponta a sărit la 50%,  Boc la 40%,  Cioloș și Grindeanu la 35%. După ce a ajuns în funcție, Orban tinde spre 25%, asemănător cu începutul mandatului lui Tudose. Doar Viorica Dăncilă a avut parte de bonus la început de mandat mai slab decît Orban (15%)”, arată Palada.

Nivel mare de neîncredere în societate


Un alt semn de alarmă, pentru liberali, ar trebui să fie nivelul general de neîncredere din societate. Este adevărat că încrederea în președintele Iohannis s-a consolidat după câștigarea celui de-al doilea mandat. Evoluția e predictibilă, fiind întîlnită și la începerea celui de-al doilea mandat al lui Băsescu. Iohannis beneficiază de un nivel net pozitiv: plus 11 puncte procentuale. Dar, la finalul anului 2019, românii cred că țara se îndreaptă într-o direcție bună în proporție de 35%, iar  47% consideră că țara merge într-o direcție greșită. În 2014, după victoria din primul mandat al președintelui Iohannis, 55% dintre români considerau că țara merge într-o direcție bună (saltul fiind făcut de la 24 de procente, înainte de alegeri), conform unui sondaj IRES. În acest context, președintele nu poate acoperi prea multe din greșelile guvernării, pentru că riscă să fie pus în aceeași  situație ca Băsescu, în 2010, dacă guvernarea nu dă satisfacție.  

Ca urmare, pentru PNL ar fi ideale alegerile anticipate, care să fructifice ”boost”-ul oferit de prezidențiale și să consolideze pozția din Parlament, înainte să se erodeze la guvernare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel