EXCLUSIV  De ce dă lumea 400 de lei să participe la spectacole motivaționale. Vâlcu: La teatru nu merge pentru că e scump, e 40 de lei

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Un eveniment la Sala Palatului a ridicat întrebări serioase despre preferințele actuale ale românilor.

„Să ne gândim la produsele culturale. Săptămâna trecută a fost o mare știre, chiar ceva interesant de analizat. Se spune că 40 de lei pentru un spectacol de teatru e un preț mare. Se plânge lumea. «De aia nu mă duc eu la teatru, că e scump!». Deși vorbim de emoții, literatură, cultură, asiști la un spectacol pe viu, nu în conservă la TV.

Nu merge lumea acolo. În schimb, 4.000 de oameni au umplut Sala Palatului, au dat 400 de lei, cât 10 spectacole de teatru, să vină unul să le spună ceva motivațional. Nu merg nici la biserică fiindcă spun că e demodată, e rea, au preoții mașini scumpe. În schimb, la speaker motivațional dai 400 de lei, nu mai zic că o carte semnată costa 1.100 lei”, a spus Val Vâlcu la Nod în papură.

Simți că ești cineva dacă mergi acolo

„Sunt anumite tipuri de persoane care participă la așa ceva, în general cu bani. Eu am cunoscut mai mulți oameni și am mai mulți prieteni care făceau cursuri din astea motivaționale, însă numai pentru firme. Clienții sunt firmele care plătesc mult. Uneori plătește compania pentru astfel de spectacole.

A devenit un soi de criteriu care îți sugerează că ai un anumit capital simbolic că participi la așa ceva. 9 din 10 sunt de fapt niște prostii, în primul rând pentru că nu sunt neapărat făcute de specialiști. Eu știu oameni care au făcut teatru și fac exercițiu de teatru cu ei. Dacă sunt amuzante, antrenante, nu înseamnă că duc la ceva real. Ca și toate sfaturile despre lume și viață care sunt utile pentru că au capitalul simbolic și efectul placebo că «Am fost la ce mai chestie!». În primul rând pot să spun că am fost la așa ceva”, a răspuns Alfred Bulai.

Paralela cu teatrul

„Repet, e o nevoie organică de chestia asta, deși nu ajută la ceva neapărat, ci pentru că e vorba de distincție. Distincția este că îți poți permite chestia aia”, a adăugat sociologul. „Da, dar dacă mergi cu iubita, partenera, soția, ai dat 800 de lei. Vorbim totuși despre 20 de spectacole de teatru. E drept că la teatru îți trebuie o anumită cultură, nu intri și spargi semințe ca la film”, a răspuns jurnalistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel