Concert extraordinar la Ateneul Român, în deschiderea Stagiunii Regale 2016-2017

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, prezintă primul concert din Stagiunea 2016-2017. Acesta va avea loc miercuri, 19 octombrie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român.

Cea de-a cincea Stagiune Regală începe cu un concert extraordinar al unui duo de succes, prezent pe scenele din România și din străinătate, format din pianiștii Valentin și Roxana Gheorghiu. Concertul va fi dirijat de Constantin Grigore, dirijor principal și membru fondator al Cameratei Regale. Din program fac parte Concertul pentru două piane si orchestra în re minor, de F. Poulenc și Simfonia nr. 3 în Mi bemol Major "Eroica", de L. van Beethoven. Evenimentul va fi prezentat de Marius Constantinescu.

Valentin Gheorghiu, pianist și compozitor român de talie internațională, a colaborat cu nume importante ale vieţii muzicale, alături de care a evoluat în Austria, Franţa, Germania, SUA, Elveţia, Italia, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Canada, Spania, Japonia etc. Pe lângă o activitate solistică de excepţie, marcată de recitaluri şi concerte, Valentin Gheorghiu se dedică şi muzicii de cameră. A efectuat numeroase înregistrări. De-a lungul timpului, Valentin Gheorghiu a obţinut Menţiunea I în cadrul Premiilor "George Enescu" (1946), a fost distins cu Premiul Academiei Române (1961), iar atât Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cât şi Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

Roxana Gheorghiu a început studiul pianului la vârsta de 4 ani în Iași, devenind în anul 1961 eleva Liceului de Muzică și Arte Plastice, iar din anul 1967 eleva Liceului de Muzica nr.1 din Bucureşti, pe care îl absolvă în anul 1973 la clasa prof. Zoe Popescu Sarpe. În anii 1971 şi 1972 participă la Cursurile internaţionale de la Weimar unde unde studiază cu profesorii Guido Agosti (Italia) şi Helene Boschi (Franţa). A urmat cursurile Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti la clasa profesorului şi pianistului Gabriel Amiraş. A început cariera didactică la Liceul George Enescu din București, iar din anul 1992 este lector la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti.

Dirijorul Constantin Grigore, în prezent dirijor principal al Cameratei Regale, a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galati, Marek Pijarowski. S-a perfecționat printr-un stagiu de asistenţă la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011), sub îndrumarea maestrului Marek Janowski, şi ulterior (2012) la Bayrische Rundfunk şi Münchner Philharmoniker. A susţinut concerte la pupitrul formaţiilor muzicale mari, atât din ţară, cât şi din străinătate, şi a colaborat cu solişti de renume ai scenei muzicale internaţionale.

Camerata Regală a fost fondată în 2009 și se află sub patronajul Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalități marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniştii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordăchescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianistul Roberto Plano, flautiştii Ion Bogdan Ştefănescu, Matei Ioachimescu. Datorită nivelului artistic ridicat au avut șansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase: Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul Internațional "Sergiu Celibidache". În anul 2014, la 5 ani de la înființarea ansamblului, Camerata Regală a fost decorată cu Medalia "Regele Mihai al României" pentru înaltul profesionalism cu care își desfășoară activitatea concertistică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel