Cartofi cresc riscul de diabet. Metoda de gătit contează. Cum este mai bine să-i mănânci

Cartofi cresc riscul de diabet. Metoda de gătit contează. Cum este mai bine să-i mănânci / Foto: Pixabay, de congerdesign
Cartofi cresc riscul de diabet. Metoda de gătit contează. Cum este mai bine să-i mănânci / Foto: Pixabay, de congerdesign

Știai că riscul de a face diabet poate crește dacă mănânci cartofi?

Un nou studiu susține că riscul de a face diabet poate crește dacă mănânci cartofi. Deși este logic că o dietă sănătoasă, care include o mulțime de legume, ar ajuta o persoană să evite diabetul de tip 2, rezultatele acestei cercetări au fost destul de neașteptate.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea Edith Cowan (ECU) din Perth, Australia, ale cărui descoperiri apar în Diabetes Care, a constatat că legumele în general reduc riscul de diabet, cu excepția cartofilor, care sunt adesea numărați printre legumele în cercetare.

În cadrul studiului, participanții care au consumat multe legume, dar nu și cartofi, au avut un risc redus de diabet cu 21% decât cei care nu au consumat cantități substanțiale de legume în dietă. Nu a existat niciun beneficiu suplimentar pentru cei care consumă mai mult de 150 până la 250 de grame de legume pe zi.

Metoda de pregătire contează


În funcție de modul în care sunt pregătiți cartofii, arată studiul, aceștia fie nu pot avea niciun efect asupra riscului de diabet, fie îl pot crește efectiv.

Potrivit studiului, cartofii simpli fierți - și probabil cartofii simpli copți, deși nu au fost luați în considerare în studiu - nici nu reduc și nici nu măresc riscul de diabet. Cu toate acestea, cartofii prăjiți, piureul de cartofi gătiți cu unt și alte ingrediente, dar și chipsurile de cartofi cresc riscul de diabet.

Legumele cel mai strâns asociate cu reducerea riscului de diabet au  fost legumele cu frunze verzi și legumele crucifere.

Rezultatele studiului



Autorii studiului și-au extras concluziile dintr-o analiză transversală a 54.793 de participanți la studiul danez Diet, Cancer and Health, care a colectat date despre sănătatea persoanelor din 1993 până în 1997. Toți erau rezidenți ai regiunilor Copenhaga și Aarhus din Danemarca, iar vârsta lor la începutul studiului a variat între 50 și 64 de ani. Participanții au completat chestionare extinse despre alimente, iar cercetătorii le-au înregistrat greutatea, măsurătorile taliei și înălțimea. Dintre acești oameni, 7.695 au dezvoltat diabet de tip 2, în medie 16,3 ani mai târziu.

Autorul principal al studiului, dr. Nicola P. Bondonno, cercetător postdoctoral la Școala de Științe Medicale a Sănătății din ECU, a amintit pentru Medical News Today că ea și colegii ei au fost nedumeriți că legumele nu au fost legate mai mult de scăderea riscului de diabet.

"Am aprofundat metodele utilizate în fiecare studiu individual și am văzut că multe studii au inclus cartofii în estimarea consumului de legume și nu au luat în considerare metoda de preparare a cartofilor", a spus ea.

Și consumul în exces de carne roșie este un factor de risc pentru diabetul de tip 2

De asemenea, alte studii nu au luat în considerare întotdeauna "dieta de bază a persoanelor care consumă cantități mari de cartofi, care includea de obicei cantități mari de carne roșie, un factor de risc pentru diabetul de tip 2".

Dr. Jason Ng, profesor clinic asociat de medicină la Universitatea din Pittsburgh, PA, care nu este implicat în acest studiu, a explicat că "cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi sunt alimente bogate în amidon, cu un număr mai mare de carbohidrați".

"Aceste tipuri de alimente determină organismul să producă mai multă insulină pentru a controla zahărul din sânge și, dacă sunt consumate în cantități mai mari, vă pot face să creșteți în greutate, ceea ce poate provoca rezistență la insulină, ceea ce poate duce la 2 diabet zaharat", a explicat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel