Anestezie. Experiențele pacienților care se trezesc în timpul operațiilor

Pacienții care sunt supuși intervențiilor chirurgicale sunt întotdeauna sedați înainte de operație. Totuși,  potrivit unui studiu realizat de Royal College Of Anaesthetists, anual, cel puțin 150 de persoane din Marea Britanie devin conștiente în timpul unei intervenții chirurgicale, scrie Daily Mail.

Rezultatele altor studii susțin că numărul persoanelor care se trezesc în timpul operației sau nu reușesc să adoarmă ar fi mult mai mare, cifra reală ridicându-se la 5.000 de oameni. Cum este posibil să fii treaz în timpul operației Anestezicele generale scad activitatea creierului, ajutându-l pe pacient să treacă într-o stare de somn controlată fără ca acesta să simtă durerea și fără a-și aminti nimic din timpul operației.

Cantitatea de anestezic care poate fi adminsitrată variază în funcție de numeroși factori, precum tipul operației. Cu cât o operație presupune o durată mai mare de timp, iar gravitatea ei este crescută, cu atât este distribuit mai mult anestezic. Însă, balanța dozei este un element delicat deoarece o doză prea mare poate pune viața pacientului în pericol, în timp ce o doză prea mică poate duce la trezirea acestuia în timpul intervenției.

Ce simți în timpul în care te trezești

Alexandra Bythell, o pacientă în vârstă de 36 de ani, își amintește că se afla pe masa de operație și îi auzea pe chirurgi discutând despre modul în care va decurge operația de apendicită la care urma să fie supusă. Nu se putea mișca, nu putea striga din cauza tubului de oxigen și nici nu putea să clipească deoarece ochii îi erau lipiți. „Eram foarte panicată și nici nu puteam să fac nimic! Credeam că operația deja începuse și credeam că voi muri! Incidentul a fost înfricoșător", susține Alexandra care a suferit de stres posttraumatic în urma operației.

Citește și: Stresul, la fel de molipsitor ca răceala

Diane Parr, o altă pacientă, deși trebuia să suporte o simplă procedură stomatologică, nu a reușit să adoarmă. Doctorii îi administraseră un relaxant muscular și o doză de anestezic, astfel că nu se putea mișca, vorbi sau clipi, dar era trează. „Ceea ce știu este că îmi împingeau căruciorul pe ușile cabinetului. Mi-am dat seama că sunt trează, iar doctorii sunt pe cale să înceapă operația. Am încercat să strig, să îmi ridic mâna, să le atenționez pe asistente, dar nu mă puteam mișca", explică Diane. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel