Analiză DCNews: PDL, câștigător surpriză după alegeri. Cătălin Predoiu, mai câștigat decât Klaus Iohannis din alianța PDL-PNL

congres pdl pedelisti
congres pdl pedelisti

Rezultatul alegerilor europarlamentare a nemulțumit  toți competitorii, cu excepția lui Mircea Diaconu. Totuși, unul dintre partidele mari are de ce să fie optimist, după ce a trecut testul alegerilor europarlamentare. Nu neapărat prin rezultat, ci prin reașezarea scenei politice în urma acestuia.

Dacă raportăm rezultatul alegerilor din 2012 la cel din 2014, putem observa că scorul partidelor asociate cu Traian Băsescu a crescut: ARD a luat în jur de 18% la alegerile generale, PDL, PMP și celelalte partide minuscule au strâns 22%. Poate fi vorba despre atenuarea resentimentelor împotriva lui Băsescu, dar și despre o mobilizare mai bună a activelor, pentru liste separate.

 Mai important este că PDL a candidat singur, arătând că a reușit să treacă peste șocul post-guvernarea Bă-Boc. Partidul și-a conservat structurile și a rezistat unor lovituri venite și din partea adversarilor tradiționali și din partea PMP-Băsescu. În plus, scorul PMP și previzibila ”pensionare” a președintelui  vor stopa dezertările la Fundația primarilor Mișcării Populare.

Acordul cu PNL aduce beneficii mai mari PDL decât liberalilor

Acordul de fuziune cu PNL este încă o etapă de ștergere a pasivului epocii Băsescu. După două rânduri de alegeri, PDL poate invoca ”ispășirea pedepsei”, iar votul resentimentar se va mai dilua.  Asocierea cu PNL anulează tema referendumului, de exemplu, ceea ce nu crează un avantaj doar lui Traian Băsescu, ci și celor care l-au sprijinit în vara lui 2012. Astfel, asocierea PDL-PNL este mai utilă pentru oamenii lui Blaga decât pentru liberali.

Scenariul de care se teme Klaus Iohannis


Paradoxal, dar plasarea lui Klaus Iohannis în poziția de lider al PNL și candidat la președinție îi avantajează pe Vasile Blaga și pe candidatul PDL, Cătălin Predoiu. Tandemul îi este folositor lui Cătălin Predoiu, pentru că l-ar plasa în poziția de candidat la șefia Guvernului.  Simpla nominalizare ca ”premier al guvernului din umbră” îi va crește notorietatea și expunerea media. În cazul unei defecțiuni a campaniei lui Klaus Iohannis, poate prelua ștafeta.

Cătălin Predoiu revine în joc, după ”dubla” lui Iohannis

Dacă Iohannis câștigă la prezidențiale, Cătălin Predoiu are capacitatea de a negocia o nouă majoritate guvernamentală. Cu mulți dintre parlamentarii care trebuie ”întorși” a fost coleg în câteva guverne. Dacă Klaus Iohannis pierde președinția, va avea mari probleme în a păstra PNL, partid în care a aterizat de câteva luni. Cătălin Predoiu poate rămâne liderul noii structuri/alianțe, în perspectiva alegerilor din 2016, pentru că a obținut acordul PDL prin alegeri, va avea notorietate, iar liberalii nu au un alt candidat de forță (abia l-au găsit pe Iohannis, la Forumul German).  

Citește și Noi vom da președintele României


Impunerea lui Cristian Diaconescu drept candidat al PMP favorizează și alianța PDL-PNL și pe candidatul PDL, Cătălin Predoiu. Spre deosebire de Diaconescu, ministru al lui Adrian Năstase și candidat la șefia PSD, Predoiu a fost tot timpul un om de Dreapta. Acest aspect reduce riscul ca Diaconescu să poată pretinde, în orice combinație post-electorală, fotoliul de premier, cu excepția unei alianțe PSD-PMP, greu de crezut, în acest context electoral.

 PDL a scăpat de Traian Băsescu

Un alt atu pentru PDL îl constituie evoluțiile din PMP. Conflictul Vasile Blaga-Elena Udrea este prea puternic pentru a mai lăsa loc de scenariile unei posibile colaborări subterane sau la vedere.

Asumarea președinției PMP de către Elena Udrea exonerează PDL de orice asociere cu Traian Băsescu. Resentimentele generate de Traian  Băsescu nu mai sunt imputabile PDL, dar acestuia îi rămâne mesajul de Dreapta, pentru bazinul din care a atras voturi, în 2009, Traian Băsescu. Interesul PDL și PNL va fi să refuze orice alianță cu PMP,  pentru a nu pierde din voturile liberale,  și să susțină că adevărata Dreaptă trebuie să dea votul, în turul doi, candidatului mai bine plasat.

Citește și: Traian Băsescu trăiește o dramă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel