Adrian Niculescu: Un socialist este un comunist democrat. Fuziunea cu liberalii, un lib-lab

Profesorul Adrian Niculescu ne-a vorbit, în cadrul unui blitz-interviu,  în perioada Congresului PSD, despre rădăcinile social-democrației în România. Constatarea pe care dl. Niculescu ține s-o sublinieze este că un comunist este un socialist care a abandonat democrația, iar un socialist este un comunist democrat. Lectorul universitar al SNSPA are mai multă încredere în măsurile de dreapta luate de guvernele socialiste, pentru că sunt mai ”blânde”.

Rădăcinile social-democrației în România apar din 1893, atunci când s-a născut Partidul Social-Democrat Muncitoresc Român (PSDMR). Filonul acesta de gândire a trăit și în perioada comunistă, spune profesorul, dar sub o mare cenzură, exilat.

”Rădăcinile social-democrației noastre nu sunt numai marxismul sau neomarxismul, așa cum se crede, ci are o orgine compozită: socialismul utopic, socialismul creștin, anarhist și cel mai important - revizionismul marxist (...) Eduard Bernstein și Karl Kautsky, secretarii privați ai lui Engels, au putut să intre în arhiva Marx-Engels și constata lucruri care contraziceau teoria marxistă. Capitalismul creează un număr din ce în ce mai mare de oameni săraci și un număr din ce în ce mai mic de oameni săraci. Săracii vor fi tot mai mulți și tot mai săraci, iar bogații tot mai puțini și tot mai bogați. Ei au zis că nu-i adevărat, e pe dos”, spune dl. Niculescu.

Adrian Niculescu spune că economia de piață - termenul pe care îl preferă în detrimentul capitalismului - este cheia inconturnabilă a societăților emancipate, opulente, și trebuie umanizată în interesul celor mai mulți.

Fuziunea dintre liberali și socialiști este o chestiune ce ține de conjunctură, dar faptul că se realizează în prezent nu are nimic inedit. În jurul anului 1890, spune Adrian Niculescu, s-a produs pentru prima oară o astfel de asociere, denumită lib-lab.

”Am mai multă încrede în măsurile de dreapta promovate de guvernările socialiste fiindcă o fac mai cu măsură, mai cu inimă. Nu ca dna Thatcher sau dl. Cameron”, mai spune Adrian Niculescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel