Ziua Reformei Protestante. Monument dedicat lui Martin Luther și Jean Calvin, inagurat în Parcul Sala Palatului

Kelemen Hunor la inaugurarea monumentului
Kelemen Hunor la inaugurarea monumentului

Monumentul inaugurat, miercuri, în Parcul Sala Palatului aduce un omagiu celor două personalități marcante, Martin Luther și Jean Calvin, cu prilejul comemorării a 500 de ani de la Reforma Protestantă (1517-2017), celebrând totodată toleranța religioasă a bucureștenilor.

La evenimentul organizat de Primăria Generală au participat Nemeth Zsolt – președintele comisiei de politică externă din Parlamentul Ungariei, Kelemen Hunor – vicepremierul guvernului, Kató Béla – episcopul Bisericii Reformate din Ardeal, Reinhard Guib – episcopul Bisericii Evanghelice de Confesiune Calvină, Arthur Mattli – ambasadorul Elveției, Szegedi László Tamás – episcop vicar, Zikeli Daniel –  episcop vicar, și Victor Opaschi – secretar de Stat în Ministerul Culturii.

Istoria Bucureștiului are un capitol cu totul special care se referă la monumentele de for public. Momentele importante din viața cetății sunt turnate în bronz, sculptate în piatră și marmură spre aducere aminte a generațiilor viitoare despre marii bărbati ai nației, despre clipele de restriște și de mare primejdie prin care a trecut Bucureștiul, toate fiind  monumente spre neuitare, mărturie a  respectului bucureștenilor.

Monumentele devin în timp repere ale respectului și gratitudini locuitorilor Capitalei, începând cu cel mai vechi monument de for public din București dedicat Stolnicului Cantacuzino și terminând cu monumentul Brătianu din piața Universității, poate unul dintre cele mai frumoase monumente ale Capitalei și redat de curând peisajului metropolei.

Monumentul dezvelit în Piața Sala Palatului

La 500 de ani de la atestarea documentară a Reformei Protestante, adevărată piatră de hotar în istoria și   cultura europeană în București, cele două Comunități protesante, Biserica Kalvină și Biserica Luterana într-un efort comun împreuna cu Primăria Municipiului București marchează Reforma Protesantă prin acest monument comemorativ. Locul ales nu este intâmplător. Suntem în grădina Bisericii Kalvine demolată samavolnic în 1957. Bisericile protestante din București prin chemarea lor de păstorire a comunităților au avut timp de peste 200 de ani un rol important in formarea și educarea a numeroase generatii de credincioși, cetățeni ai capitalei în bună înțelegere cu celelalte confesiuni religioase.

Conştientizarea importanței respectului identitǎții şi specificului cultural al fiecǎrui popor sau națiune, rolul şi importanța colaborǎrii şi a conlucrǎrii tuturor, sunt esențiale pentru dezvoltarea spiritualǎ şi umanǎ iar valorile morale promovate de cultul protestant, respectiv sobrietatea, verticalitatea, loialitatea, hǎrnicia şi lipsa de ostentație fiind un reper important în peisajul bucureștean. (Foto: DC News)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel