Vom mânca meduze? După nebunia cu gândacii la tigaie şi făina de greieri, să ne aşteptăm la şi mai rău? Bucătarii deja se gândesc la reţete

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete.

Bucătarii sunt nevoiți să-și adapteze rețetele la o lume cu tot mai puțini pești, iar oamenii de știință caută acum alternative, forțați fiind de scăderea îngrijorătoare a vietăților marine. Meduzele sunt o variantă de luat în calcul, deoarece numărul lor a crescut. Însă, marea provocare este ca oamenii să fie dispuși măcar să guste preparatele.

Un mic grup de oameni de știință din Italia au studiat, vreme de 12 ani, meduzele din Marea Mediterană, cercetătorii fiind convinși că acestea ar putea reprezenta alternativa mult căutată. Iar în ultimii șapte ani, au fost cooptați în această cercetare și bucătari, pentru a testa metodele prin care publicul larg să devină interesat de consumarea acestor nevertebrate acvatice.

„Ideea de a mânca meduze nu ne-a trecut niciodată prin cap, deoarece rar întâlnești câte una”, a spus Antonella Leone, unul dintre oamenii de știință care lucrează la studiu. Cu toate astea, după ce acum câțiva ani, Golful Tarento a fost năpădit de un număr uriaș de meduze – mai multe decât în mod obișnuit – Leon s-a întrebat dacă nu ar putea fi folosite.

Meduza, nelipsită pe mesele chinezilor

Însă a convinge italienii să mănânce meduze este ca atunci când i-ai ademeni cu pizza cu ananas: grea misiune. Italienii din sud consumă caracatiță, echinoide și alte fructe de mare, dar meduzele sunt ignorate la scară mare. De altfel, vânzarea meduzelor pentru consumul uman este interzisă în Uniunea Europeană, deoarece legiuitorii încă nu consideră că această creatură marină este sigură, potrivit The Atlantic. Preocupările de ordin sanitar nu reprezintă o problemă în China, unde acestea fac parte din meniul local de aproape două milenii. Unul dintre preparatele populare este un aperitiv din meduză rece, condimentată cu oțet balsamic, zahăr, sos de soia, condiment cu gust de pui și ulei de susan.

În colaborare cu mai mulți bucătari entuziaști, Leone și echipa ei au început, în 2015, să caute metode de a face meduzele sigure pentru meniurile mediteraneene, dar și gustoase. Iar soluția ar fi una binevenită, întrucât oceanele și mările se confruntă cu o scădere alarmantă a populației de pești, în vreme ce numărul meduzelor pare că a crescut.

Cum pot fi mâncate

Mulți curioși se întreabă dacă meduzele ar putea deveni un preparat culinar sustenabil. Însă întrebarea este, de fapt, dacă pot fi mâncate? Meduzele fac parte dintr-o categorie amplă a animalelor acvatice, despre care biologii spun că sunt în categoria „zooplanctonului gelatinos”. Unele sunt mici, precum cele din specia Irukandji – extrem de veninoase, iar altele sunt enorme, precum „coama de leu”, care au un diametru de 2 metri, iar lungimea tentaculelor poate ajunge și la 20 de metri.

Membrii echipei de cercetare au testat meduzele incluzându-le în supe, la paste sau transformându-le în chipsuri prin deshidratare și condimentare. După ce meduza este puțin fiartă, emite un miros de scoici. Alții au marinat meduza în suc de citrice vreme de o oră, apoi au condimentat-o cu ulei de semințe de dovleac pe care au servit-o cu quinoa. Alți bucătari consideră că vietățile trebuie călite, pentru că orice este „prăjit atrage”, deci mulți ar putea da o șansă preparatului mulțumită acestei metode.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel