Vezi ce pretenții ar avea UDMR pentru intrarea la guvernare

steag secuiesc
steag secuiesc

Liderii UDMR se vor reuni, sâmbătă,  la Târgu Mureș pentru a pune la punct condițiile intrării la guvernare alături de USD. Pe lângă pretențiile ocupării a unor fotolii ministeriale, reprezentanții maghiari ar mai solicita și unele revendicări de ordin  politic, câștigate în timpul guvernării PDL, dar anulate de Guvernul Ponta.

În acest moment există o presiune  din partea liderilor din Secuime ca UDMR să solicite drept condiție pentru intrarea la guvernare renunțarea la procesele cu primarii maghiari care au arborat steagul secuiesc, scrie HotNews. O alta condiție ar fi ca Executivul să adopte un act normativ prin care să li se permită autorităților locale să adopte însemnele minorităților naționale.

De asemenea, UDMR ar urma să ridice și o a treia problemă: înființarea facultății cu predare în limba maghiară la Universitatea Babes-Bolyai din Tărgu Mureș, blocată de Guvernul Ponta imediat dupa preluarea puterii. Un amendament propus de UDMR, care netezește calea înființării facultăților de stat în limba maghiară, a trecut, miercuri, 25 februarie, cu votul PSD de plenul Camerei Deputaților.

UDMR a solicitat două ministere, respectiv cel al Culturii și al Mediului, ministere pe care le-a mai avut și în guvernarea trecută, însă structura noului guvern va fi prezentata luni, 3 martie, dată când este așteptată și o decizie a justiției în cazul plagiatului premierului Victor Ponta.

Pe langa funcții, liderii UDMR din secuime vor ridica problema ieșirii prefecturilor din procesele intentate de prefecți primarilor care au arborat steagul secuiesc pe instituții publice și adoptarea actului normativ care să legalizeze utilizarea simbolurilor minorităților.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel