USR PLUS, 16 amendamente la programul Anghel Saligny

Foto Pexels
Foto Pexels

Parlamentarii USR PLUS au depus 16 amendamente la Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Amendamentele au în vedere asigurarea transparenței procesului de alocare a fondurilor, stabilirea unor mecanisme corecte și eficiente de finanțare a proiectelor conform nevoilor locale reale precum și respectarea unor standarde de calitate a lucrărilor, astfel încât banii publici să nu fie risipiți.

„USR PLUS susține dezvoltarea României. Vrem ca fiecare leu cheltuit din banul public să aducă o schimbare în bine reală la nivelul comunităților locale, nu să-i îmbogățească pe baronii locali și firmele care, de obicei, căpușează bugetul de stat sau pe cele locale. Vrem să ne asigurăm că Anghel Saligny este un program pentru dezvoltarea reală a țării, nu încă un PNDL cu un alt nume. Vrem ca toate criteriile generale să fie cuprinse în lege și nu în norme, pentru a reduce riscul unor abuzuri, reglementarea lor la acest nivel, atrăgând pe lângă răspunderea administrativă, disciplinară, și eventuala răspundere civilă și sau penală, după caz”, spune Radu Mihail, liderul grupului USR PLUS din Senat.

USR PLUS arată, într-un comunicat, că nu poate trece cu vedere că modalitatea de atribuire propusă prin OUG, respectiv listă aprobată prin ordin de ministru, este cel puțin similară PNDL 1 și 2, respectiv CNI, existând riscul real ca selectarea beneficiarilor să fie făcută exclusiv pe baza dorinței ministrului în funcție, atâta timp cât finanțarea nu acoperă în totalitate nevoia/cererea.

„De asemenea, pentru a crește transparența evaluării, de o manieră similară cu evaluările care se fac pentru finanțările asigurate din Programe operaționale, propunem publicarea punctajelor obținute. Informațiile cerute a fi publicate prin amendamente vor permite monitorizarea eficienței modului în care s-au cheltuit banii publici”, transmit reprezentanții formațiunii politice.

Ce mai prevăd amendamentele

Amendamentele prevăd, printre altele, că beneficiarii programului ar avea obligația să raporteze lunar în sistemul naţional de raportare – Forexebug toate informațiile necesare monitorizării și finanțării prin program a obiectivelor de investiții finanțate prin Programului Național de Investiții "Anghel Saligny" sau că, dacă beneficiarii nu transmit documentele necesare încheierii contractelor de finanțare în termen de 2 ani de la aprobarea listelor obiectivelor de investiții, obiectivul de investiții pentru care nu au fost transmise documentele va fi eliminat din listă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel