”Tulai Doamne”: Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă cuvântul ”tulai”?

Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

În funcție de regiuni avem așa-ziele regionalisme și fiecare zonă vine cu specificul și cu limbajul ei propriu.

România este împărțită în mai multe regiuni: Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina, Moldova și Transilvania. Fiecare zonă vine cu specificul ei și cu un limbaj propriu. De aceea, multe cuvinte folosite de exemplu în regiunea Olteniei vor părea ciudate în Bucovina sau în Transilvania.

Aceste regionalisme specifice fiecărei zone sunt greu de înțeles, uneori, pentru alți oameni. Așa este și cazul termenului tulai din expresia “tulai Doamne”. Cuvântul este folosit intens de ardeleni atunci când vor să exemplifice o situație.

De unde a apărut termenul ”tulai” și ce înseamnă?

Potrivit unui articol scrie de Shtiu, ardelenii utilizează o serie de cuvinte proprii care îi separă, ca și limbaj, de celelalte regiuni ale țării. Printre acestea se găsește și termenul ”tulai”, folosit împreună cu ”Doamne”. Așa a luat naștere expresia ”tulai Doamne”, care are rolul de a atrage atenția asupra unui eveniment.

Potrivit specialiștilor în lingvistică, ”tulai” provine din limba maghiară de la cuvântul ”tolvaj”, care înseamnă ”tâlhar”. Cu timpul, termenul a devenit ”hoții”, iar expresia scotea în evidență o situație neplăcută. Anii au trecut, iar în concepția publică ”tulai” a devenit ”vai”. Astfel că sintagma ”tulai Doamne” poate fi interpretată ca ”vai Doamne”.

Această asociere de cuvinte este folosită, în special, de ardeleni pentru a exprima o mirare, o uimire față de o situație sau un eveniment. Specifică Ardealului este și interjecția ”ioi”, care poate fi tradusă tot ca o mirare, ”oau” sau ”vai”. Așadar, în Transilvania, accentul și graiului local a fost influențat, de-a lungul timpului, de tot felul de culturi și civilizații, lăsându-și amprenta puternic în gândirea și limbajul oamenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel