The Economist prevede un curs de schimb de 4,65 de lei pentru euro

euro-bani (2)
euro-bani (2)

Cursul de schimb va ajunge, la finele anului, la 4,65 lei/euro şi 3,55 lei/dolar, urmând ca, în următorii ani, să scadă uşor, până la 4,06 lei/euro şi, respectiv, 3,20 lei/dolar în 2017, conform unui raport al Economist Intelligence Unit.

„Ne aşteptăm ca leul să fie în continuare supus turbulenţelor în 2013, date fiind persistenţa în zona euro a nesiguranţei şi incertitudinile cu privire la calendarul de reducere a programului de achiziţionare de obligaţiuni al Federal Rezerve (Fed, banca centrală a SUA), care ar putea avea un efect negativ de domino asupra pieţelor emergente, cum este şi România, care au nevoie mare de finanţare. Am prognozat o apreciere reală modestă a monedei naţionale în perioada 2013-2017, în linie cu evoluţia productivităţii şi recuperarea economică”, se arată în raport.

Anul trecut, leul s-a depreciat, în medie, în termeni nominali, cu 4,9% faţă de euro, până la 4,46 lei/euro, şi cu 12,1% faţă de dolarul SUA, până la 3,47 lei/dolar. Deprecierea în termeni reali a fost de 6,5%, faţă de un coş de valute. Deprecierea monedei naţionale în 2012 a fost o consecinţă a unui mixt de factori, precum instabilitatea politică internă, datorată celor trei schimbări de Guvern în prima jumătate a anului, referendumul pentru demiterea preşedintelui şi alegerile parlamentare din partea a doua a anului. Aversiunea faţă de risc a pieţelor emergente, datorată crizei datoriei suverane greceşti şi europene şi deteriorării perspectivelor economice în zona euro, şi-a lăsat, de asemenea, amprenta asupra leului.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel