Teatrul Țăndărică, la 70 de ani. Horia Moculescu, amintire excepțională - exclusiv

Teatrul Țăndărică împlinește 70 de ani. O venerabilă vârstă care se traduce în sute şi sute de spectacole, zeci de mii de reprezentaţii, milioane de spectatori și nenumărate premii.

Numeroase personalități din lumea artistică au făcut parte, de-a lungul istoriei, din echipa Teatrului Țăndărică printre care amintim Felicia Filip, Victor Rebengiuc, Horațiu Mălăele, Virgil Ogășanu, Florin Zamfirescu, Victor Ioan Frunză, Marius Țeicu, Horia Moculescu sau Nicu Alifantis.

În această zi importantă, Horia Moculescu, contactat de DC News, a transmis gândurile sale pentru un teatru care a făcut istorie.

"Să dea Dumnezeu ca și următoarele 30 de generații de copii să se bucure de acest teatru care a fost o minune în viața copiilor noștri. Sper ca teatrul să aibă în continuare parte de oameni talentați la conducere", ne-a spus Horia Moculescu.

Rugat să împărtășească o amintire legată de Teatrul Țăndărică, Horia Moculescu ne-a zis: "O amintire care mă leagă de acest teatru este într-un fel excepțională, dar nu are nicio legătură cu teatrul în sine. Făceam niște voci, după ce scrisesem muzica la un spectacol pentru copii, alături de Mihai Mălaimare. Se întâmpla pe 17 decembrie 1989. Era a doua zi după ce debutase Revoluția de la Timișoara. Și acolo, Mihai Mălaimare a vorbit cu șefa pionierilor de la Timișoara care ne-a confirmat începutul Revoluției. Acest lucru se întâmpla în studiourile din Calea Victoriei".

Te poate şoca sau te poate ajuta să asimilezi mai uşor valori fundamentale

Călin Mocanu, manager al Teatrului Țăndărică, a transmis un mesaj în această zi aniversară.

„Ţăndărică" este un model de creaţie umană , este o stare de spirit, teatrul însuşi este o fiinţă vie. Are sentimente, iubiri, părăsiri, fericiri, nefericiri, crize... Te poate şoca sau te poate ajuta să asimilezi mai uşor valori fundamentale: adevăr, dreptate, libertate... Este un privilegiu să poţi fi creator al strategiilor și programelor culturale, dar, în acelaşi timp şi generatorul „bucuriilor pentru copii", a declarat Călin Mocanu, manager al Teatrului Țăndărică.

Istoria Teatrului Țăndărică, în câteva rânduri

Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică a fost fondat în anul 1945, iar prima sa secţie, cea de marionete, a fost condusă de actriţa Lucia Calomeri, ajutată de scenografii Elena Pătrăşcanu, Alexandru Brătăşanu, Lena Constante şi Ileana Popescu. În 1949, Margareta Niculescu (actualul preşedinte de onoare UNIMA), noul director al instituţiei, a pus bazele secţiei de păpuşi a teatrului, împreună cu Renee George Silviu (director de scenă) şi Ştefi Nefianu, Fifi Bradu, Rita Stoian, Carmen Stamatiade - artişti păpuşari.

Înainte de 1989 s-au montat spectacole care au impus noi modalităţi de expresie în teatrul de animaţie: Umor pe sfori, Micul prinţ, Cartea cu Apollodor, Cele trei neveste ale lui Don Cristobal, Eu şi materia moartă, Cabaret-issimo, Peter Pan, Ninigra şi Aligru, Petrică şi lupul, Tyl Eulenspiegel, Petruşka, Don Quijote etc. Tot aici s-au ţinut patru ediţii (1958, 1960, 1965 şi 1998) ale Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete. În 1978 Teatrul ŢĂNDĂRICĂ a câştigat Premiul Erasmus pentru contribuţia importantă la formarea profilului estetic al teatrului de păpuşi contemporan. A întreprins numeroase turnee, a participat la festivaluri pe aproape toate continentele, obţinând şi alte premii de creaţie şi interpretare. Ca o formă de rezistenţă artistică împotriva regimului politic au rămas celebre Nocturnele de la ŢĂNDĂRICĂ.

În perioada 1986-1999 directorul teatrului a fost Michaela Tonitza-Iordache, sub a cărei conducere s-au jucat spectacole importante precum Visul unei nopţi de vară, Adunarea păsărilor, Furtuna, s-au montat pentru prima dată opere cu păpuşi - Cenuşăreasa şi Bastien şi Bastienne,Bărbierul din Sevilla - şi spectacole care au ţinut mult timp capul de afiş al teatrului: Motanul încălţat, Pinocchio, Harap Alb.

Din anul 2000 conducerea teatrului a fost încredinţată lui Călin Octavian Mocanu, care este şi Președinte UNIMA-România si ASSITEJ România. Teatrul şi-a consolidat o strategie repertorială la nivel de conţinut, un portofoliu de titluri din marea literatură clasică românească şi universală: Păcală, Capra cu trei iezi, Motanul încălţat, Baronul Münchausen, Cei trei purceluşi, Albă ca zăpada, Ali Baba şi cei 40 de hoţi, Cenuşăreasa, Frumoasa şi Bestia, Frumoasa din pădurea adormită, Tom Degeţel, Jack şi vrejul de fasole, Pinocchio, etc.

Premii pentru Teatrul Țăndărică

Teatrul a fost recompensat cu mare număr de prestigioase premii la competiţii naţionale şi internaţionale: Premiul naţional pentru teatrul de păpuşi, Premiul pentru originalitate, Premiul pentru interferenţă culturală în arta scenică, Marele Premiu la festivalurile de la Tolosa, Praga, Botoşani sau Galaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel