Ţara în care s-ar putea da amenzi celor care nu strâng excrementele câinilor pe baza testelor ADN

Foto: Freepik
Foto: Freepik

O ţară europeană i-ar putea depista pe cei care nu strâng după animalul de companie în spaţiile publice. Iată cum!

O iniţiativă de-a dreptul "nebună" i-ar putea băga în încurcătură pe proprietarii de câini din Franţa. Autoritățile din orașul francez Béziers vor recolta eșantioane de salivă de la toți câinii de companie iar datele ADN vor fi comparate cu rezultatele analizelor excrementelor găsite pe stradă. Astfel, proprietarul animalului va fi identificat cu uşurinţă şi va fi amendat.

Proprietarii de câini din oraşul cu 76.000 de locuitori vor fi obligați să participe la crearea unui „pașaport genetic” al animalelor lor, în cadrul unui program local gândit să elimine excrementele câinilor de pe străzi, informează The Guardian

Potrivit sursei citate. primarul Robert Ménard spune că atât locuitorii cât și vizitatorii urbei s-au săturat de mizeria care rămâne de pe urma câinilor plimbaţi în zonă. Este şi motivul pentru care, în urma miilor de petiţii, acesta intenționează să introducă un test pentru identificarea și sancționarea celor care nu fac curat după animalele lor de companie. „Trebuie să-i pedepsim ca să-i facem pe oameni să se comporte mai bine”, a spus edilul de extremă-dreapta ales în 2014 și reales în 2020, la postul de radio France Bleu.

Cum se va face paşaportul genetic

Proprietarii de câini vor trebui să-și ducă prietenii patrupezi la cabinetul veterinar. Aici, animalelor li se va preleva un eșantion de salivă. Aceasta va fi analizată în laborator iar, după finalizarea analizei, stăpânii vor primi un certificat, așa-numitul „pașaport genetic”.

Trebuie ştiut că cei care vor fi opriți pe stradă de poliție în timp ce își plimbă câinii și nu dețin documentul vor fi amendați cu 38 de euro.

Mai mult, vor fi colectate probe din excrementele găsite pe stradă iar, după testare, vor fi comparate datele genetice găsite cu cele din analiza salivei. Rezultatele vor fi trimise poliției care va identifica animalul şi, implicit, stăpânul - numai bun de plată. Mai precis, va fi amendat cu 123 de euro.

Ménard a propus încă din 2016 colectarea de probe ADN de la un număr estimat de 1.500 de câini din zona centrală a orașului, dar cererea lui a fost respinsă de consiliul local care a considerat că prin această procedură oarecum invazivă se încalcă libertatea personală.

Primarul spune că măsura introducerii pașaportului genetic al câinilor a fost prezentată în acest an prefecturii, iar instituția nu a avut nicio obiecţie, şi astfel va fiu aplicată cu succes. „Nu mai suport toată mizeria asta. Statul nu s-a opus acestei scheme de data asta și crede același lucru. Asta trebuie făcut și nu doar în Béziers… Trebuie să sancționăm oamenii ca să se comporte cum trebuie”, a spus Ménard la postul de radio menționat. După care a detaliat foarte direct: „Am făcut o socoteală și am adunat peste 1.000 de rahați pe lună, uneori chiar mai mult, doar în centru. Așa ceva nu mai poate continua”.

Edilul a anunțat că experimentul va fi desfășurat până în iulie 2025. Costul estimativ al programului ajunge la 50.000 de euro pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel