Spania și Portugalia amenințate de un tsunami - VIDEO

Un grup de oameni de știință avertizează  într-un documentar spaniol „La gran ola" - Marele val, că nu mai e decât o chestiune de timp până când un tsunami gigantic se va izbi de coastele spaniole și portugheze. Dacă avertismenul celor 40 de specialiști s-ar adeveri, ar fi o catastrofa uriașă. Ar face mii de victime și ar provoca pagube colosale, pentru că, spun acești oameni de știință, regiunile îm cauză nu sunt deloc pregătite pentru un asemenea scenariu, potrivit digi24.ro.

Studiile de paleoseismologie informează că un asemenea cutremur se produce o dată la 1.500 – 2.000 de ani.

Golful Cadiz se numără printre zonele expuse pericolului. Este o regiune din Spania și foarte frecventată de turiști, mai ales străini. E situată pe coasta atlantică a Andaluziei, în jurul orașului Cadiz. Se întinde între Strâmtoarea Gibraltar și Capul Sao Vicente din Portugalia.

„În Golful Cadiz, mai multe falii pot provoca un seism în orice moment. Asta face zona sensibilă la cutremure produse în mare, ceea ce poate da naștere unui tsunami. Când un cutremur, un vulcan sau o alunecare de teren se produce pe fundul oceanic, rezultatul e o deplasare a apei, care ia forma unui început de tsunami. Când valurile ating apa mai puțin adâncă, înălțimea lor poate crește cu câțiva metri" afirmă Luis Matias, cercetător în materie de risc tectonic și seismic la Institutul Dom Luiz din Portugalia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel