Sociolog important arată soluţia imorală 2.0. Cu ce partid mic se face noul guvern

Sociologul Marian Preda a prezentat o scurtă analiză pentru viitoarele alegeri parlamentare. În opinia lui Preda, Băsescu ar putea redeveni soluţia imorală 2.0 pentru Guvern, pe fondul inexistenţei liderilor alternativi de dreapta.

Soluţia imorală 2.0

Demobilizarea va fi la fel de importantă cu mobilizarea la vot și asta va depinde de lideri și de liste.

Liderii de partide/liste vor conta enorm: PNL - nu are lider(i), nici PSD (dar aici contează mai puțin); la partidele mici probabil va conta mult (prin comparație) experiența lui Băsescu, lider secătuit ca imagine publică dar, prin comparație, încă cu resurse de persuasiune pe fondul inexistenței liderilor alternativi de dreapta.

Cu Băsescu lider de campanie și cap de listă, pmp/unpr, un partid de micimani, fără alți lideri, care altfel nu va intra în parlament, ar putea să rupă atâtea procente (7-8%) încât să (re)devină ”soluția imorală 2.0”. Cu tot sprijinul (negociat cu) PNL care are nevoie de el, USR e partid persona/de familie/de București; doar liste locale surprinzătoare, cu (mai) multe nume credibile în plan local, l-ar putea scoate din zona de partid de București și atât. Chiar dacă trece de 5%, USR nu va urca prea mult doar cu voturile din București (25% în București la participarea la vor clasică înseamnă aproximativ 2,2% pe național). ALDE nu cred că trece de plafonul de 5% pentru că nu poate rezista doar cu imaginea lui Tăriceanu iar alții, în afară de UDMR, nu ajung în niciun caz la 5%, " arată Marian Preda. 

O ecuaţie complicată

În ciuda tradiției, DNA-ul și serviciile nu mai au importanță majoră pentru campanie de aici incolo: dacă până acum nu i-au acuzat/arestat, orice proces nou va părea unul electoral.

Primarii sunt dezamăgiți de cei de la centru care le trimit candidați dar nu îi ajută cu mai nimic așa că nu se vor mobiliza pentru liste ”proaste” în alegeri, mai ales că banii negri s-au rărit și cu ei și pomenile electorale. 

Ca o concluzie, e atât de complicată ecuația politică încât se poate întâmpa orice, să câștige oricine guvernarea. Desi este devreme, fără să văd listele, pe tabloul actual, mă aventurez să pronostichez următoarele procente (inainte de redistribuire): PSD - 35-39%, PNL - 27-30%, UDMR, PMP, USR - câte 5-8%, ALDE, PRU - 3-4.9 % Alții, cumulat, 5-10%. În aceste condiții liderii, listele și ultimele acțiuni vor deveni esențiali/e pentru configurația finală a parlamentului și a guvernării.

Orice mișcare greșită în constituirea listelor, va fi fatală, " a continuat sociologul Marian Preda.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel