Societatea civilă solicită anularea proiectului de ordonanţă privind simplificarea procedurii de autorizare a lucrărilor la infrastructura de comunicaţii

Reprezentanţii societăţii civile, prezenţi luni la dezbaterea publică pe tema Ordonanţei de Urgenţă privind simplificarea procedurii de autorizare a executării lucrărilor de construcţii cu privire la infrastructura fizică necesară susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice, au solicitat anularea respectivului act normativ pe motive de constituţionalitate.

"Solicit să luaţi act că cerem anularea acestui proiect de Ordonanţă, precum şi suspendarea procedurilor legate de acest proiect şi toate actele subsecvente care ar putea decurge în urma acestei legiferări. Prima întrebare este să specificaţi în mod concret care este temeiul de drept în baza căruia dvs., cu intenţie, prin acest proiect de Ordonanţă de Guvern, încălcaţi atât legea fundamentală a ţării, Constituţia, cât şi alte nouă legi principale precum dreptul de proprietate. A doua întrebare: care este temeiul de drept în baza căruia dvs., cu intenţie, vreţi să implementaţi o procedură care, sub toate aspectele, periclitează securitatea vieţii şi a mediului înconjurător, ţinând cont că este de notorietate mondială faptul că această tehnologie este extrem de nocivă. A treia întrebare: care este temeiul de drept în baza căruia dvs, cu intenţie şi sub diferite tertipuri lingvistice, încercaţi să legiferaţi conceptul de consimţământ prezumat?", a susţinut avocatul Marina Ioana Alexandru, pe durata dezbaterilor de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), scrie Agerpres.

Reprezentantul societăţii civile a adăugat că, prin prevederile din proiectul de Ordonanţă propus de MCSI, s-ar încălca dreptul constituţional "de informaţie complexă cu privire la scopul real pentru care cu intenţie doriţi să implementaţi aşa ceva, adică tehnologia 5G".

"A patra întrebare este de ce se încalcă dreptul constituţional de informaţie complexă cu privire la scopul real pentru care cu intenţie doriţi să implementaţi aşa ceva, adică tehnologia 5G, precum şi efectele biologice şi legislative care vor apărea ca urmare a acestei implementări. În al cincilea rând, să specificaţi în mod concret în baza căruia sfidaţi voinţa cetăţenilor români care au votat în luna mai şi care şi-au exprimat în majoritate covârşitoare ca nicio lege să nu se modifice printr-o Ordonanţă de Guvern", a menţionat Ioana.

În replică, Corneliu Mănescu, director general adjunct în cadrul MCSI, a susţinut că, prin modul în care au fost formulate cele cinci întrebări, s-au adus acuzaţii ce pot face obiectul unei acţiuni în instanţă.

"Felul în care aţi formulat aceste întrebări, se duce către un monolog şi către o acuzaţie care nu va face altceva decât să ne adresăm instanţei. Nu suntem în faţa unei instanţe de judecată. Ne aflăm în cadrul unui proces de dezbatere publică, adică din acest motiv elementul care face obiectul acestei dezbateri este supus unui proces de transformare, de adaptare permanentă. Nu putem fi acuzaţi de acest lucru, pentru că suntem în interiorul unei etape care suferă adaptări, armonizări permanente. Dacă dvs. nu ne spuneţi ce anume din proiectul de Ordonanţă.... dar ne cereţi socoteală dacă lucrurile o vor lua într-o anumită direcţie. Problema pe care dvs. o doriţi sau vă imaginaţi că o dezbatem astăzi este legată de 5G. Vreau să vă întreb dacă întrebările pe care le-aţi formulat şi trimiterile pe care le faceţi la dreptul legal sau constituţional au legătură cu această tehnologie 5G? Aş vrea să vă spun că noi, ministerul, nu tratăm şi nu dezvoltăm cel puţin în cadrul acestei dezbateri publice, subiectul 5G. Din acest motiv, v-am spus că acest proces este în continuă armonizare şi completare. Toţi avem acasă copii, vrem să avem o viaţă liniştită şi sunt de acord să dezvoltăm toate ideile. Vreau să mai spun un lucru: nu este chestiunea noastră, a ministerului, să putem lua în discuţie promovarea, susţinerea sau încurajarea unei tehnologii, oricum s-ar numi ea. Este şi ilegal să facem asta. Rolul acestui act normativ este legat de Ro-Net, cel mai mare proiect demarat de către minister în 2015 pentru introducerea reţelelor de internet de bandă largă în localităţile izolate", a explicat Mănescu.

Ministerul Comunicaţiilor organizează, luni, la sediul instituţiei, o dezbatere publică pe marginea proiectului Ordonanţei de Urgenţă pentru simplificarea procedurii de autorizare a executării lucrărilor de construcţii cu privire la infrastructura fizică necesară susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice.

MCSI a publicat, spre consultare publică, la finele lunii septembrie, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care propunea ca procedurile de autorizare a executării lucrărilor de construcţii la infrastructura fizică necesară susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice să fie simplificate.

Documentul a putut fi consultat pe site-ul MCSI până pe data de 5 octombrie, la secţiunea "Proiecte acte normative".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel