Sfânta Parascheva. Cât a dat Vasile Lupu pentru moaștele de la Constantinopol

Există o latură mai puţin cunoscută a Sfintei Cuvioase Parascheva. Sfânta este venerată nu numai în ţara noastră, ci în întreg sud-estul european ortodox, a declarat scriitorul Dan Ciachir, pentru DCNews.

Născută, în urmă cu aproximativ un mileniu, în apropiere de Constantinopol, într-o familie bogată şi importantă, având un frate episcop, tânăra Parascheva a intrat la o vârstă fragedă într-o mânăstire de fecioare de lângă Constantinopol şi tot la o vârstă tânără, de 27 de ani, a trecut la cele veşnice. Descoperindu-se faptul că rămăşiţele ei erau în realitate moaşte emanând o bună mireasmă specifică sfinţilor, acestea au fost aşezate mai întâi, în secolul al XII-lea, la Târnovo, în Bulgaria, pentru a fi strămutate mai apoi la Belgrad. Biserica Sveta Petka, care a adăpostit-o, se mai păstrează şi astăzi intactă în capitala Serbiei.

De acolo, moaştele au fost strămutate în biserica Patriarhiei din Constantinopol, de unde domnitorul Vasile Lupu le-a adus în Moldova, după ce a plătit datoriile Patriarhiei Ecumenice cu 300 de pungi de galbeni. Pe 14 octombrie 1641, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost aşezate în Biserica Trei Ierarhi din Iaşi, iar în anul 1888 au fost mutate în Catedrala Mitropolitană, unde se află şi astăzi, a spus Dan Ciachir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel