EXCLUSIV  Șefa ICR de la Londra, apartament de lux pe banii românilor. Ar fi refuzat chiria gratuită. Răspunsul MAE pentru DCNews

Șefa ICR de la Londra, apartament de lux pe banii românilor. A refuzat chiria gratuită / Foto: Captură video Realitatea Plus
Șefa ICR de la Londra, apartament de lux pe banii românilor. A refuzat chiria gratuită / Foto: Captură video Realitatea Plus

Șefa ICR de la Londra, Catinca Maria Nistor, ar fi refuzat chiria gratuită pentru a sta într-un apartament de lux pe care statul român dă o sumă lunar 6.500 de lire. 

UPDATE: Răspunsul MAE

Am primit și răspunsul Ministerului Afacerilor Externe.

"Ca urmare a solicitării dumneavoastră de presă adresată Ministerului Afacerilor Externe, vă comunicăm următoarele:

Potrivit Legii 495/2004 privind salarizarea şi alte drepturi băneşti ale personalului din administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe şi de la misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate, cu modificările și completările ulterioare, MAE suportă cheltuielile pentru personalul trimis în misiune permanentă.

În clădirea din Belgrave Square 1, în care își desfășoară activitatea Institutul Cultural Român de la Londra, nu există un apartament cu destinația exclusivă de acomodare a directorului ICR Londra. Spațiile locative din această incintă au suprafețe cuprinse între 20 și 170 mp și sunt alocate personalului misiunii în baza normelor interne, raportat la componența familială și disponibilitatea spațiilor.

În situația actualului director ICR Londra, doamna Catinca Nistor, închirierea locuinței s-a realizat la cererea misiunii, la momentul solicitării nefiind disponibil în incinta Institutului un spațiu de cazare adecvat. Apartamentul asigurat doamnei Nistor este compus din 3 camere, cu suprafața totală de 120 mp, în care sunt incluse și spații cu destinația de primire invitați/birou, asigurate prin norme interne acestor funcții", ne-a răspuns MAE.

Știrea inițială 

Catinca Maria Nistor, noua directoare a Institutului Cultural Român (ICR) de la Londra, a refuzat chiria gratuită în schimbul unui apartament de lux care ar costa statul român 6.500 de lire sterline lunar, transmite Realitatea Plus. Locuința refuzată de aceasta este același apartament în care au stat toți cei patru directori ai ICR din 2006 și până acum. 

Mai mult decât atât, se pare că apartamentul de lux în care a insistat Catinca Nistor să se mute este la doar 10 minute de mers pe jos de locuința asigurată de statul român unde chiria era gratuită. Aceasta a vrut să se mute în apropiere de celebrul magazin londonez Harrods, unde chiria lunară este de 6.500 de lire sterline pentru 120 de metri pătrați. Este printre cele mai scumpe chirii din capitala Marii Britanii.

Cine este Catinca Maria Nistor

Catinca Maria Nistor este fiica actorului român Stelian Nistor care a fost liderul Lojei Masonice de rit scoțian cu sediul central la Londra, relatează sursa citată anterior.

Tânără actriță și absolventă în drept, Catinca Nistor avea ambiții mari de la vârste fragede. La 28 de ani, aceasta a declarat că până la 35 de ani vrea să aibă rostul ei la Londra.

Se pare că a reușit. La doar 34 de ani, Catinca Nistor alege un apartament de lux în schimbul locuinței gratuite din Londra. La o lună de la numirea în funcția de director al Institutului Cultural Român din Londra, în presă s-a scris că directoarea Institutului Cultural Român de la Londra nici măcar nu ar fi urmat cursurile universității London School of Economics, așa cum susține ea în CV.

Reacția directorului ICR

Directorul ICR, Jicman Liviu, contactat pentru o reacție, a afirmat că Institutul Cultural Român nu are nicio atribuție în acest caz și ne-a trimis către Ministerul de Externe, căruia i-a fost adresată o solicitare scrisă în acest sens.

"Sunt într-o întâlnire și ICR nu este implicat în partea administrativă, vă rog să vă adresați Ministerului de Externe. Nu avem niciun fel de atribuție aici", ne-a spus la telefon directorul ICR, Jicman Liviu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel