Scandal cu achiziţia tramvaielor în Capitală. Gabriela Firea, propunere pentru PNL: La manipulări sunt talentaţi. Au pâinea şi cuţitul acum

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a răspuns contestatarilor cu privire la achiziţionarea tramvaielor pentru Bucureşti şi a declarat că nu a cumpărat strict tramvaie româneşti, cum doresc cei care o contestă, pentru că a respectat legislaţia europeană, dar şi pe cea naţională. 

"Și tot despre sentimente naționale sincere, în lupta cu cele false. Săptămâna trecută am auzit și văzut politicieni care sunt acum la putere #DeDreapta, precum și jurnaliști care îi apără pe oamenii și principiile #DeDreapta, harnici cu plăcuțele suedeze pe fb (atât pot, asta e nivelul), că mă condamnă pentru că nu fac ceva, orice, pentru ca Primăria Capitalei să achiziționeze cele 100 de tramvaie din producția românească, pentru că suntem buni români. Și, printre multele mesaje pline de acuze nefondate, afirmațîi fără acoperire și jigniri, se arată și grijulii în legătură cu producția autohtonă de orice.

Când vorbeau oamenii #DeStanga și #CentruStanga în felul acesta, erau acuzați că vor să scoată țară din UE. Când vorbesc ei, oameni buni #DeDreapta, se cheamă patriotism! Dublu limbaj! Dublă măsură!

Eu și colegii mei nu facem altceva decât să respectăm legile comunitare și naționale. Au fost mereu controale peste noi - suntem cea mai verificată instituție din țară", a scris Gabriela Firea pe Facebook. 

Propunere pentru PNL

"Dar, vin și cu o propunere concretă: guvernul PNL și partidele prietene din Parlament, care s-au unit pentru a da jos un guvern, să modifice legea achizițiilor publice, astfel încât producătorii români să fie avantajați în toate licitațiile! Mingea este la ei! PNL are acum pâinea și cuțitul! Noi am încercat să îmbunătățim această legislație, dar de la Bruxelles ni s-a transmis, de fiecare dată, că trebuie să asigurăm tratamentul egal și nediscriminatoriu al tuturor companiilor din Uniunea Europeană.

La declarații savuroase și manipulări am văzut că sunt talentați. Să-i vedem și la treabă! Vrem cu toții să vedem ce se schimbă în țară, așa cum au promis!", a mai enunţat primarul general. 

"Resping ferm acuzaţiile"

"Tehnic vorbind, în legătură cu licitația privind achiziția celor 100 de tramvaie, resping ferm acuzațiile și insinuările unor politicieni și ale unor jurnaliști, și anunț public faptul că îi vom acționa în judecată pentru răspândirea unor informații false, incomplete sau incorecte, care aduc prejudicii de imagine instituției Primăriei Capitalei, inclusiv la nivel european, punând presiune pe funcționarii publici ale căror date sunt răspândite către publicul larg, cu încălcarea dispozițiilor legale naționale și europene din domeniul GDPR.

Concret, achiziția a 100 de tramvaie noi, moderne, reprezintă 8 dintre proiectele finanțate cu fonduri europene nerambursabile, ceea ce înseamnă că toată documentația a fost și va fi verificată, în toate etapele sale relevante, de organe competențe de la nivel național (Organismul Intermediar, Autoritatea de Management, Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi) și european (Curtea de Conturi Europeană). Subliniem faptul că această procedura a fost extrem de transparență și supusă tuturor rigorilor legale impuse de legislația în domeniu, atât în faza de elaborare a documentației, cât și în faza de derulare a procedurii", a mai scris Gabriela Firea pe pagina sa de socializare. 

Precizări despre licitaţie

"Reamintim că Primăria Municipiului București a publicat în SICAP, pe dată de 11 decembrie 2018, anunțul pentru achiziția celor 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de aproximativ 183 de milioane de euro, fonduri europene prin POR, iar procedura a fost competitivă și deschisă tuturor operatorilor economici, atât la nivel național, cât și internațional.

Mai mult decât atât, anunțul de participare a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) –sub numărul 2018/S 245-560435, iar la acest document au acces toți operatorii economici interesați, indiferent de țară unde aceștia își au sediul.

Referitor la procedura de achiziție publică a celor 100 de tramvaie, precizăm că această NU este considerată finalizată, conform legislației achizițiilor publice, decât la semnarea contractului și constituirea garanției de bună execuție", a mai arătat primarul. 

Documente, ajunse în presă în mod ocult

"Astfel, s-au folosit în presă documente obținute într-un mod ocult, din cadrul unei proceduri în curs, aflat în față autorităților administrativ jurisdicționale, pentru defăimarea instituției noastre, precum și pentru încercarea de a influență opinia publică sau deciziile asupra acestei proceduri.

Divulgarea oricărui tip de informații care au legătură cu o procedura în desfășurare sau, mai mult, publicarea unor documente care fac parte din dosarul de achiziție publică reprezintă o ingerință în procesul legal de achiziție, precum și în procedurile administrative jurisdicționale sau judiciare.

Conform legislației privind achizițiile publice, aceste informații pot fi puse exclusiv la dispoziția oricărui ofertant care contesta procedura de licitație, doar în condițiile și în limitele legii, pentru a-și putea fundamenta eventuale apărări.

Documentele prezentate trunchiat și scoase din context fac parte din dosarul achiziției, predat la CNSC și formularea unor opinii pe baza unor documente intermediare și incomplete, alături de punctul de vedere unic și părtinitor al unui ofertant, reprezintă o încălcare atât a legislației achizițiilor, cât și a obligațiilor deontologice ale ziariștilor, dorindu-se a se genera concluzii eronate și influențarea rezultatului licitației și al soluțiilor ce vor fi date de autoritățile competențe în domeniul achizițiilor publice", a mai arătat Firea. 

Regulamentele UE, încălcate

"De asemenea, publicarea numelor și a semnăturilor membrilor comisiei, în încercarea de a pune presiune pe aceștia, este o încălcare flagrantă a Legii 190/2018 privind punerea în aplicare a Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27.04.2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind liberă circulație a acestor date (GDPR) așa cum menționează la articolul 7 "prelucrarea în scopuri jurnalistice sau în scopul exprimării academice, artistice sau literare poate fi efectuată, dacă această priveşte date cu caracter personal care au fost făcute publice în mod manifest de către persoană vizată sau care sunt strâns legate de calitatea de persoană publică a persoanei vizate ori de caracterul public al faptelor în care este implicată", întrucât persoanele din comisie nu și-au dat acordul, nu sunt personae publice și activitatea acestora în comisia de evaluare nu reprezintă o fapta cu caracter public.

Cu privire la acuzațiile concrete aduse, afirmăm cu tărie că nu există nicio neregularitate în privința omologării, această fiind făcută de către un organism notificat conform directivelor europene. Acest aspect poate fi verificat în lista publicată pe site-ul Comisiei Europene, Rînă Services SpA fiind un organism notificat conform directivelor europene, echivalentul Autorității Feroviare Române.

În legătură cu pretinsele neregularități invocate privind buletinele de încercare, avizul final ANAP a fost unul favorabil, în conformitate cu jurisprudența europeană, legislația achizițiilor și cu Directiva 24/2014 (articolul 44)", a conchis Gabriela Firea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel