Recordul de temperatură din zona Arctică, 38 de grade, omologat: Un nou semnal de alarmă privind clima

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Recordul de temperatură din Verhoiansk, zona Arctică, de 38 de grade Celsius în iunie 2020, a fost omologat de Organizaţia Mondială de Meteorologie. 

"Acest nou record arctic face parte dintre acele observaţii raportate în arhive privind extremele meteorologice şi climatice de către OMM, o agenţie specializată din cadrul ONU, care trage un semnal de alarmă privind schimbările suferite de clima noastră", a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, notând că în acelaşi an şi în Antarctica s-a înregistrat un record de 18,3 grade Celsius.

"Ancheta noastră evidenţiază creşterea temperaturilor într-o regiune care este importantă pentru restul lumii din punct de vedere climatic" şi care ar trebui, prin urmare, să fie monitorizată în permanenţă, a subliniat Randall Cerveny, raportor al OMM pentru extreme climatice şi meteorologice.

Un alt record este anchetat pentru omologare 

 

Cei de la OMM caută acum "să verifice şi o temperatură de 54,4 grade Celsius înregistrată în 2020 şi 2021 în cel mai cald loc de pe Terra, Valea Morţii din California, şi să omologheze un nou record de căldură european, de 48,8 grade Celsius, atins în Sicilia în vara acestui an", a adăugat Petteri Taalas, conform Digi24.

Ploaia va înlocui ninsoarea în zona Arctică, arată un studiu 

 

Potrivit unui studiu, ploaia va înlocui ninsoarea în Arctica, pe măsură ce criza climatică va încălzi calota glaciară nordică a planetei. Modelele climatice arată că schimbarea se va produce cu zeci de ani mai repede decât se credea, cu implicaţii „profunde”, relatează Mediafax.

În Arctica, în prezent, cade mai multă zăpadă decât ploaie. Dar, potrivit studiului, această situaţie se va inversa, urmând ca, până la sfârşitul secolului, toate terenurile şi aproape toate mările din regiune să primească mai multă ploaie decât zăpadă, dacă temperatura globală se încălzeşte cu 3 grade Celsius, potrivit The Guardian.

Promisiunile făcute de naţiuni la recentul summit Cop26 ar putea menţine creşterea temperaturii la un nivel încă dezastruos de 2,4 grade C, dar numai dacă aceste promisiuni vor fi respectate. Chiar şi în cazul în care creşterea globală a temperaturii va fi menţinută la 1,5 grade sau 2 grade, zonele din Groenlanda şi Marea Norvegiei vor fi dominate de ploi. VEZI CONTINUAREA AICI 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel