PSD vrea scăderea accizei la carburanți la jumătate. Ar însemna cel puțin minus 1 leu/litru la pompă

foto ilustrativ pexels Skitterphoto/ Ce se întâmplă cu prețul la pompă
foto ilustrativ pexels Skitterphoto/ Ce se întâmplă cu prețul la pompă

Prețul carburanților a explodat și acesta are efect în cascadă. Astfel, prin costul crescut al carburanților vor fi justificate noi scumpiri, asta pe lângă creșterea prețurilor la utilități. 

În acest context economic complicat, în care România a fost extrem de aproape de recesiune, din coaliția de guvernare sunt lansate mai multe variante de negociere.

O măsură ce mai dă o ”gură de aer” românilor ar fi cea propusă de PSD, respectiv de președintele partidului, Marcel Ciolacu. Președintele social-democraților a anunțat că vrea să le propună partenerilor din coaliția de guvernare reducerea accizei la carburanți, la jumătate. Dacă liderii coaliției ar fi de acord și ar vota propunerea lui Marcel Ciolacu, prețul la pompă ar scădea cu peste 1 leu, cu aproximație. Astfel, dacă acum plătiți 7 lei, veți plăti undeva la 6 lei, sau chiar 5,5 - 5,8 lei/litrul de carburant. 

”Cred că o înjumătățire a accizei va avea un efect benefic asupra inflației fiindcă a doua mare problemă, după scumpire, este inflația. După simulările făcute de ministru, ar scădea prețul cu 1,2 lei. Pentru o perioadă, vedem cât suportă bugetul de stat. Știm foarte bine că efectul la carburanți are un efect pe linie la celelalte produse” a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament, conform HotNews

Se pare că marți ar urma să aibă loc o ședință a coaliției de guvernare, aceasta fiind și ziua în care propunerea mai sus amintită va fi pusă pe masă.

Gata cu starea de alertă?  

O altă propunere a lui Marcel Ciolacu este ca starea de alertă să nu fie prelungită în România. Liderul PSD a precizat că nu a avut o discuție prealabilă cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, aceasta fiind părerea sa. 

”Nu am avut o discuție cu domnul Rafila, dar, în schimb, pot să vă spun părerea mea. Cred că starea de alertă nu mai trebuie prelungită pe teritoriul României. Poate ar fi fost oportun, în cazul în care nu am fi găsit o soluție în zona de energie, să avem o stare de urgență pe energie, dar starea de alertă pe pandemie nu mai trebuie prelungită” a declarat Marcel Ciolacu. 

Între timp, coaliția de guvernare pare să ”scârțâie” tot mai tare, PNL și PSD având, în multe puncte, viziunile politice diferite. 

Citește și: Cîțu, despre Ciolacu: Sare puțin etapele. Să vorbească cu Iohannis. Nu ne putem întoarce în comunism - video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel