PSD Vrancea: Mica Unire, primul pas pe calea înfăptuirii statului național unitar român

Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, precizează PSD Vrancea.

"Unirea Principatelor a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări.Oficial, Mica Unire s-a înfăptuit în data de 24 ianuarie 1859 prin alegerea la București a lui Al. I. Cuza ca domn al Munteniei după ce acesta fusese ales și domn al Moldovei.

Acest gest a fost cel care a declanșat procesul de unificare a celor două principate iar data de 24 ianuarie 1859 a rămas în istoria Românie ca Mica Unire.

Astăzi, în Focșani - orașul Unirii unde s-a simțit cel mai puternic sentiment al unității celor două Principate, târgul acelei vremi aflat pe ambele maluri ale Milcovului devenind o singură localitate, sentimentele care au însuflețit evenimentele acelor vremuri trebuie să ne amintească dorința generală de unitate, egalitate și de susținere a unui stat suveran", precizează PSD Vrancea într-o postare de pe Facebook.

Slujba de TE DEUM în toate bisericile ortodoxe

Luni, 24 ianuarie 2022, se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment crucial din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal istoric încununat la Bucureşti prin alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și ca Domnitor al Ţării Românești, într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află azi Palatul Patriarhiei.

În acest context, la ora 12:00, va fi săvârşită slujba de TE DEUM ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, act la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ.

După oficierea slujbei de TE DEUM, va fi depusă o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din apropierea Catedralei Patriarhale.

La ora 13:00, Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române va transmite reportajul-retrospectivă Conferinţele dedicate Unirii Principatelor Române la Palatul Patriarhiei (2009-2021). Anul acesta (2022), din cauza pandemiei, în 24 ianuarie nu se mai organizează un moment aniversar la Palatul Patriarhiei.

În ziua de 24 ianuarie 2022, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de TE DEUM în toate bisericile din Patriarhia Română. La sfârșitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel