PSD, reacție la ”eșecul” Consiliului European: O eroare strategică

PSD susține că a luat ”act de eșecul” Consiliului European de a hotărî începerea negocierilor de aderare a Uniunii Europene cu Albania și Macedonia de Nord.

În cadrul unui comunicat de presă, reprezentanții Partidului Social Democrat susțin că au luat act de ”eșecul Consiliului European din 17-18 octombrie 2019 de a hotărî începerea negocierilor de aderare a Uniunii Europene cu Albania și Macedonia de Nord”.

”PSD apreciază că această decizie de blocare a începerii negocierilor cu cele două state reprezintă o eroare strategică, de natură a decredibiliza Uniunea Europeană în ochii statelor și cetățenilor acestei regiuni, o negare greu de acceptat a eforturilor făcute de aceste țări pe parcursul acestor ani de reforme și sacrificii.

În același timp, amânarea din nou a deschiderii negocierilor cu cele două state Albania și Macedonia de Nord, vine după ce guvernele acestora au facut tot ce depindea de ele pentru acest demers, inclusiv prin semnarea și implementarea Acordului de la Prespa, care a blocat aproape două decenii procesul de aderare”, se arată în comunicatul PSD. 

Ar putea crește tensiunile între statele din Balcanii de Vest 

PSD mai susține că decizia luată de Consiliul European ar putea avea numeroase efecte negative. 

”Partidul Social Democrat apreciază că o asemenea decizie nu afectează doar credibilitatea UE dar poate antrena în viitor o înrăutățire a situației din regiune, prin revenirea la discusul populist naționalist și creșterea tensiunilor între statele din Balcanii de Vest sau a tensiunilor inter etnice în cazul unora dintre aceste state.

PSD atrage atenția asupra anumitor aspecte

PSD atrage atenția asupra faptului că această eroare strategică va conduce la creșterea accelerată a influenței și rolului unor state terțe având agende opuse sau chiar venind în conflict cu interesele de securitate ale Uniunii Europene şi NATO.

PSD atrage atenția asupra faptului că lipsa de viziune politică, interesele meschine și obsesia pentru agenda politică internă a liderilor care s-au opus începeriii negocierilor, pot avea costuri majore, nu doar pentru regiunea noastră, ci pentru întreaga Uniune Europeană.

Așa cum a afirmat-o clar la Forumul Regional de la București, pe 8 octombrie, PSD asigură și pe această cale partidele de centru stânga din regiunea noastră și statele din Balcanii de Vest de întregul nostru sprijin privind deschiderea negocierilor de aderare cu cele două state cât mai repede cu putință, convins fiind că doar procesul de aderare la Uniune reprezintă soluția durabilă pentru stabilitatea și prosperitatea Balcanilor de Vest.

PSD cheamă la acţiune comună toate partidele de centru stanga din Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicatul de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel